Cianews.cz (ČIA)
Průmysl  |  14.11.2003 15:33:01

Penta má zájem o ČKD Praha Holding i Královopolskou



Přihlášku do výběrového řízení na koupi státních podílů v ČKD Praha Holding a v brněnské strojírně Královopolská dnes podala česko-slovenská finanční skupina Penta. "Máme zájem o obě zmíněné společnosti," uvedl na dotaz ČIA mediální zástupce Penty Pavel Novák.

Pouze o ČKD Praha Holding má zájem společnost Atlantik finanční trhy, která patří do skupiny podnikatele Karla Komárka. "Mohu potvrdit, že Atlantik vyjádřil předběžný zájem o získání aktiv souvisejících se společností ČKD Praha Holding," řekla ČIA tisková mluvčí Atlantiku Dagmar Adamcová.

Ředitel marketingu a komunikace finanční skupiny PPF Ivan Lackovič naopak ČIA sdělil, že PPF nepodala přihlášku ani do jedné z uvedených soutěží.

Skupina Penta je vlastněna čtyřmi fyzickými osobami. Zaměřuje se především na restrukturalizace společností a na správu pohledávek vzniklých špatnými bankovními úvěry. Ve Slovenské republice je mimo jiné největším akcionářem zbytkové VSŽ a také vlastníkem 74 procent akcií společnosti ZSNP Žiar nad Hronom. Penta rovněž odkoupila pohledávky od Slovenské konsolidační agentury v nominální hodnotě 13 miliard slovenských korun. V České republice je majitelem Adamovských strojíren (BAAADAST), společnosti Sanitas a Severomoravských vodovodů a kanalizací (BAASMVOKAO).

Komárek vlastní kromě společnosti Atlantik finanční trhy též společnost K&K Capital Group a podíly v SPP Bohemia, Moravských naftových dolech a ŽDB. K&K Capital Group podle dohody s Václavem Fischerem z 4. listopadu získá 75 procent akcií Cestovní kanceláře Fischer a společnosti Fischer Air.

Majoritním vlastníkem ČKD Praha Holding jsou s celkem 86 procenty akcií Fond národního majetku (FNM), Česká konsolidační agentura (ČKA) a Konpo. ČKD Praha Holding dosáhla v loňském roce konsolidovaného zisku ve výši 126,6 milionu korun při tržbách 3,184 miliardy. Holding vlastní 100 procent akcií ČKD Vagonky a ČKD Refin, 51 procent akcií společnosti ČKD Praha DIZ a 40 procent akcií ČKD Chlazení.

Vlastníkem Královopolské je s 99,86 procenty akcií stát, přičemž 67 procent drží ČKA, 0,2 procenta FNM a 32,66 procenta dceřiná společnost FNM Kras. Královopolská vykázala za loňský rok čistý zisk 274 milionů korun při celkových výnosech 1,05 miliardy korun. Přibližně 60 procent produkce exportuje na vyspělé západní trhy.

-dtr-, -pk-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Průmysl:

02.04.2024  Březen ve znamení optimismu v průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.03.2024  Dosáhl český trh industriálních nemovitostí již svého vrcholu? Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688