Jak se nespálit při výběru vysavače?

Redakce, 11.4.2024
vysavač  ilustrační

Hledáte vysavač, který by se stal novým pomocníkem ve vašem domově, ale jste ztraceni v nepřeberném množství parametrů a specifikací produktů na trhu? Zde je přehledný průvodce toho, na co dávat při výběru pozor, a na co se opravdu zaměřit.

1. Příkon není vše

Ač se může zdát, že udávaný příkon vysavače je nejdůležitějším parametrem, není to tak. Díky moderním technologiím již dávno neplatí rovnice čím vyšší příkon, tím větší efektivita. Až 50 % výsledku totiž ovlivní kvalita hubice. Proto je dobré vybírat vysavač také podle hubice, která zajistí dokonalé vysátí jakéhokoli povrchu.

2. Vybírejte podle typu povrchů

Dřevo, koberec nebo obojí? Na každý povrch se hodí jiný typ vysavače. Pokud máte doma především koberce, je vhodné sáhnout po tyčových vysavačích. Ty z nich díky rotačním kartáčům nejlépe vyčistí veškerou nečistotu, včetně vlasů a chlupů. Rotační kartáče mívají také robotické vysavače, které za vás kromě vysátí mohou podlahy i vytřít. Pokud upřednostňujete klasiku, můžete sáhnout po klasických vysavačích se speciálními sáčky vhodnými do domácností s alergiky. Podlahové bezsáčkové vysavače (vysypávací nádobka na nečistoty) se například mohou chlubit tím, že jejich výkon se nemění v závislosti na jeho naplnění.

3. Vybírejte podle vašeho životního stylu

Každá domácnost má jiné zvyklosti a nároky na úklid, a i to byste měli vzít v potaz při výběru. Pokud máte domácí mazlíčky, je vhodné uklízet častěji a volit vysavače se speciálními “animal” nástavci. Pokud máte malé děti, může pro vás být praktický tyčový vysavač, který rychle použijete v případě drobného nepořádku a jeho variabilita vám umožní ho použít jako ruční vysavač. A jestli vám příliš času na úklid nezbývá nebo máte pravidelnou pomoc na úklid v domácnost, nejspíš bude pro vás nejlepší robotický vysavač, který práci udělá za vás nebo vám udrží pořádek v mezidobí před velkým úklidem.

4. Vždy vysavač používejte podle pokynů výrobce

Největší jistotou, jak udržet vysavač dlouho a efektivně v provozu je správně ho používat. Každý výrobce vám dá k vysavači návod a doporučí, jak se o něj starat, tedy např. jak často měnit sáčky nebo čistit filtry. Pravidelným čištěním zabráníte nejen nepříjemným pachům (roztoči v sáčcích a nádobkách nevoní), prodloužíte životnost přístroje a nezapomeňte, že jen správným používáním budete mít nárok na případný servis.

5. Sáček je to nejdůležitější

Při výběru vysavače, který ukládá špínu a prach do sáčků je důležité vzít v potaz několik jeho kritérií. Proč? Protože v sáčku vám vysátý nepořádek leží, dokud jej nevyměníte a nečistoty mohou i hnít a znečisťovat nadále domov. Důležité je proto zaměřit se na vysavače, které používají látkové několikavrstvé sáčky s HEPA filtry. Z důvodu hygieny se nevyplatí kupovat levnější sáčky od jiné značky než výrobce vysavače, ty mohou díky své kvalitě vydržet déle a pojmout větší objem.

6. Zaměřte se na značku, která má servis v Česku

Pokud přece jen něco “zadrhne”, je důležité vědět kteří výrobci mají servis v České republice vám přístroj opraví. Např. značka Rowenta nabízí až 15letou garanci opravitelnosti produktu, která zajistí nejen prodloužení jeho životnosti, ale i a snižování (plastového) odpadu.

7. Už ani muk

Posledním tipem, na co se zaměřit při vybírání vysavače je jeho hlučnost. Zapomeňte na vysavače, při jejichž používání vás hned rozbolí hlava. Doporučujeme proto vybírat i ušima a sáhnout po těch nejtišších na trhu.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky