Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  30.07.2003 16:00:02

Nomura stále deklaruje ochotu jednat ČR



Ochotu jednat o vyrovnání mimosoudní cestou deklaruje po dnešním vyjádření náměstka ministra financí Ladislava Zelinky také Nomura. Jak ČIA řekl její mluvčí Jiří Hrabovský, Nomura je ve sporu s Českou republikou připravena jednat. "Nomura není právní kancelář, ale investiční banka. K jednání je však zapotřebí dobré vůle dvou nebo i více partnerů a vzájemného respektu a důvěry," řekl Hrabovský.

K Londýnské schůzce ředitele Nomury pro střední a východní Evropu Daniele Jacksona se Zelinkou se však odmítl vyjádřit. Jakákoli výměna názorů v médiích je v současné situaci spíše kontraproduktivní," dodal Hrabovský. Zdůraznil však, že případné negativní stanovisko Evropské komise ke státní pomoci českým bankám by bylo silným argumentem v arbitráži, kde Nomura žaluje o 40 miliard korun Českou republiku kvůli nedostatečné ochraně investic. K dalšímu setkání zástupců Nomury s náměstkem Zelinkou dojde, jak ČIA potvrdily obě strany, za 14 dní.

O tom, že Česká republika opět začala s Nomurou jednat, dnes na tiskové konferenci informoval Zelinka. Podle něj je v současné době legitimní uvažovat o případném vyřešení sporu mimosoudní cestou, přestože pozice České republiky v arbitráži je, jak řekl, silnější než postavení Nomury. Také on však připustil, že případné záporné stanovisko Evropské komise k české státní pomoci, by mohlo znamenat oslabení pozice České republiky.

Nomura vede s českým státem a ČSOB řadu soudních sporů, mimo jiné kvůli porušení dohody o ochraně investic. Největším z nich je arbitráž mezi společností Saluka a ministerstvem financí o 30,5 miliardy až 40,6 miliardy korun. Saluka se od října 2000 dožaduje náhrady škody způsobené porušením dohody o ochraně investic. První stání tohoto sporu je plánováno na konec letošního roku, rozhodnutí by mělo padnout v prvním čtvrtletí roku následujícího.

Česká republika zahájila na konci loňského roku s Nomurou vlastní arbitráž, ve které žaluje společnosti Saluka a Nomura pro porušení smluvních závazků a českých zákonů o přibližně 260 miliard korun.

Nomura se také u Městského soudu v Praze soudí s ČSOB a jejím majoritním vlastníkem KCB kvůli porušení pravidel hospodářské soutěže o 30,5 miliardy korun, naproti tomu ČSOB žaluje Nomuru o 24 miliard kvůli akci "České pivo". V souvislosti se ztrátou Investiční a poštovní banky se soudí také IP Banka s ČSOB u Městského soudu v Praze o 40 miliard korun nebo vrácení majetku bývalé Investiční a poštovní banky.

Nomura vstoupila do IPB v červenci 1997, když koupila státní podíl, který činil 36,3 procenta akcií. Od nákupu minoritního podílu investovala Nomura podle Jacksona v IPB devět miliard korun. Na IPB byla v pátek 16. června 2000 uvalena nucená správa. Během následujícího víkendu nucený správce banky prodal bez výběrového řízení Investiční a poštovní banku ČSOB.

-vp-,-jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0

30.07. 17:02  ... hmmm (Václav Horák)
30.07. 16:40  ... hmmm (UFF UFF)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688