Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  03.07.2003 09:00:01

Policie viní z úplatků šéfy stavebních firem



V nejrozsáhlejší domácí korupční aféru přerůstá případ veřejných zakázek, které pro města a ministerstva organizovala soukromá společnost Tender Group Plus. Policie z poskytnutí a přijímání úplatků obvinila čtrnáct lidí. Jak informuje aktuální vydání Mladé fronty Dnes, jde hlavně o šéfy stavebních firem z celého Česka včetně dvou členů představenstva společnosti Hochtief VSB.

"Vyšetřované případy se s výjimkou severní Moravy dotýkají celé země. Trestní stíhání se zatím týká úplatků ve výši 13 milionů korun. Firmy, které tyto částky poskytly, získaly veřejné zakázky za stovky milionů korun," potvrdil bez bližších podrobností šéf policejního týmu Vladimír Nesvadba.

Korupční scénář byl podle policejních zdrojů ve všech případech totožný: šéf firmy Tender Group Plus Radovan Sitař, který je již od konce loňského roku ve vazbě, si založil fiktivní firmu, na jejíž účet zájemci o vítězství v tendrech posílali platby za fiktivní stavební práce. Z této firmy pak peníze putovaly na účet v rakouské bance, kde je Sitař vybíral. Policie má podezření, že část úplatků směřovala i do rukou představitelů ministerstev a radnic. Kromě Sitaře však za přijímání úplatků zatím nikdo není stíhán.

Jeden z případů, v němž padlo v minulých dnech obvinění, se týká firmy Hochtief VSB. Podle policie poskytli před dvěma lety dva lidé z vedení úplatek, aby firma získala zakázku na stavbu domova důchodců v Netolicích za 67 milionů korun. "Úplatek byl v řádu statisíců korun," uvedl pro zdroj MfD. Obchodní ředitel Hochtiefu Aleš Ullmann odmítá, že by za získáním zakázky byla korupce. "Své dodavatele si vybíráme sami. Firma Tender Group Plus nám nikoho nedoporučovala, žádné úplatky nikdy nedávala," tvrdí Ullmann.

Obviněný je i člen představenstva další velké stavební firmy - Geosan Group. Za získání dvou zakázek v Kutné Hoře dala firma podle policie úplatek 2,2 milionu korun. Stíhán je nově také jednatel firmy Korint za úplatek 157 tisíc korun za získání zakázky na stavební práce na umělecké škole v jihočeských Dačicích.

Úplatkářská aféra začala loni v Příbrami, kde Tender Group Plus organizoval soutěže pro městský úřad. Mezi prvními obviněnými podnikateli z uplácení byl šéf tamní stavební firmy Idos a švagr lidoveckého poslance Miroslava Kalouska Lubomír Kašák. Ten prý dal za získané zakázky milion korun. Když se o věc začala zajímat policie, zavraždil Kašáka jeho společník Zdeněk Němec a pak spáchal sebevraždu. Policie v této souvislosti prošetřuje bývalého starostu města Josefa Vacka, jeho nástupce Ivana Fuksu a někdejší radniční úřednici Drahomíru Hanzlíčkovou.

Podle Davida Ondráčka z Transparency International je zadávání veřejných zakázek přes soukromé zprostředkovatele živnou půdou korupce. "Zvlášť když prostředníci mají zcela volné ruce jako u Tender Group Plus," uvedl.

-ved-,-ph





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688