Cianews.cz (ČIA)
Stavební spoření  |  25.06.2003 09:30:01

Na stavební spoření budou různé podpory



Poslední jednání ministrů Špidlovy vlády v Kolodějích pořádně zamíchalo již rozdanými kartami ohledně budoucí podpory stavebního spoření. Oproti původnímu záměru snížit příští rok plošně všem novým klientům podporu z maximálních 4500 na 3000 korun ročně se chystá scénář s dvěma odlišnými podporami. "Dohodlo se, že se najde cesta, jak zvýhodnit ty klienty, kteří použijí prostředky k pořízení bydlení," řekl ministr pro místní rozvoj Pavel Němec.

Tento scénář se má ovšem podle dnešní Mladé fronty naplnit při zachování plánovaných úspor v rozpočtu, s nimiž se počítalo při plošném snížení podpory. Z toho vyplývá, že klienti, kteří nepoužijí peníze k bydlení, by měli mít maximální podporu menší a ostatní vyšší než tři tisíce korun. "Jedni budou mít třeba 2600 a ostatní 3400 korun," uvedl jako příklad zdroj z ministerstva financí.

Detaily jednotlivých variant nejsou zatím k dispozici. Jasné však je, že pro budoucí klienty bude obtížnější dosáhnout na maximální výši snížené podpory. Schéma výpočtu se má totiž změnit také v tom, že se podpora bude vyplácet jako 15 procent z ročně naspořené částky, maximálně však z 20 tisíc korun. Dosud je to 25 procent z 18 tisíc korun. Během šesti let chce vláda snížit výdaje na spoření ze současných třinácti na zhruba tři miliardy ročně.

Rozhodnutí o bonifikaci klientů, kteří podle premiéra Vladimíra Špidly použijí prostředky v souladu s účelem spoření, je spíše politickým rozhodnutím. Ještě počátkem roku totiž ministerstvo financí obhajovalo plošné snížení tím, že náklady na odlišení podpory a na kontrolu by byly příliš vysoké. Proti dvojímu metru jsou zástupci stavebních spořitelen. Z jejich úst mnohokrát zaznělo, že odlišná podpora může vést k masovějšímu odlivu spořících klientů a destabilizovat systém.

-joh- -kaj




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688