Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  26.05.2003 17:49:41

České společnosti nabízí Iráku zejména stroje a zařízení



Celkem 635 nabídek na účast při rekonstrukci Iráku podaly české společnosti. Seznam společností a popis nabídek zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spolu s agenturou CzechTrade. Anglickou verzi seznamu MPO postoupilo zastupitelským úřadům ČR ve Washingtonu a Kuvajtu, Americké agentuře pro mezinárodní rozvoj (USAID) a také Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc (ORHA).

V seznamu, který MPO zveřejnilo též na svých internetových stránkách, se nacházejí převážně průmyslové a stavební společnosti. Lze tam ale najít i nabídku překladů z evropských jazyků do arabštiny. Vzhledem k dlouhé tradici výroby strojů a zařízení v ČR spadá mnoho společností do této kategorie. Například Alstom Power nabízí plynové turbíny, ČKD Blansko vodní turbíny, ČKD Praha DIZ a ZVVZ Milevsko průmyslové chlazení a větrání, Sigma Group vodní pumpy, ČKD Nové Energo elektrárny s výkonem do 100 MW, ZPS-Tajmac obráběcí stroje.

Časté jsou i nabídky stavebních a inženýrských prací. Výstavbu ropovodů, plynovodů a vodovodů nabízí Plynostav Pardubice holding, zapůjčení jeřábů nebo stavbu ocelových konstrukcí Hutní Montáže Ostrava, Třinecké železárny a Královopolská, výstavbu domů a rekonstrukci historických památek PSJ holding, rekonstrukci železnic ŽS Skanska, obnovu elektráren a tepláren První brněnská strojírna DIZ a podobně.

Na seznamu jsou také zájemci o dodávky dopravních prostředků. Nákladní auta nabídlo Daewoo Avia, autobusy SOR Libchavy a Karosa, tramvaje či lokomotivy Škoda Holding a Inekon Group. Dále se zde nachází nabídka vybudování elektroinstalací a transformačních stanic společností Elma-Therm, kabely pro přenos elektřiny z Kablo Elektro, Prakab Pražské kabelovny a nkt cables, telekomunikační a datové kabely z Kabelovny Děčín - Podmokly, výstavba telekomunikační sítě od GiTy, počítače od AT Computers, zařízení na výrobu pitné vody od Škody Praha či traktory Zetor. Irák byl až do roku 1990 významným partnerem Československa v rozvojovém světě. Vývoz Československa do Iráku v 70. a 80. letech dosahoval až 150 milionů dolarů ročně. Hlavními položkami vývozu byly kromě petrochemických investičních celků traktory, obráběcí a textilní stroje, čerpadla, sklo, textil a bižuterie. Po uvalení ekonomických sankcí na Irák v roce 1990 byly vzájemné obchodní kontakty zanedbatelné.

-dtr-,-jh-,-gs




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)
St   9:15  EP Infrastructure: EBITDA v minulém roce poklesla o 16 % Research (J&T BANKA)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688