Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  12.05.2003 09:42:06

IPB měla ztrátu 42,6 mil.Kč a přes 550 soudních sporů


Z výroční zprávy bývalé IPB, dnes IP banka, a.s....

Vlastní kapitál společnosti k 31.12.2002 činí cca 26,3 mil. . Z  údajů k 31.12.2002 dále vyplývá bilanční suma ve výši 119 mil. .

K datu sestavení účetní závěrky byla ukončena ocenění znalců jednotlivých stran. Výsledky znalců obou stran se lišily o značnou částku a následně nedošlo k jejich  shodě. Strany proto uzavřely smlouvu s renomovanou společností JP Morgan. Na základě ocenění provedeného tímto znalcem byla konečná kupní cena i po navýšení o 3 miliardy záporná, a proto byla upravena kupní cena stanovená ve výši 1 . Odpis pohledávky, která byla vedena v účetnictví IP banky, a.s.  k 31. prosinci 2000 ve výši 16 167 milionů , byl proveden na vrub mimořádných nákladů. Tato skutečnost vedla k vykázání celkové ztráty za rok 2001  ve výši 16 185 milionů .

 

Hospodářský výsledek společnosti je ztráta ve výši 42,6 mil. . Nejvýznamnější položkou, která ovlivnila hospodaření společnosti v roce 2002 je zaplacení finančního doměrku na daň z příjmu právnických osob za rok 1998 ve výši 61,5 mil. a rok 1999 ve výši 8,9 mil. . Společnost se proti rozhodnutí  o dodatečném platebním výměru ve stanovené lhůtě odvolala. Dodatečná doměřená daň v celkové výši přes 70 mil. byla Finančním úřadem pro Prahu 1 vyměřena na základě daňové kontroly provedené za období r. 1997 – 2000. Ze zprávy o kontrole a z dokumentace vedené Finančním úřadem vyplývá, že nucený správce IP banky nepředložil finančnímu úřadu veškerou potřebnou dokumentaci tak, aby mohl řádně posoudit, zda se jedná o výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Z dostupných podkladů společnosti vyplývá, že důvodem pro nepředložení dokumentace ze strany nuceného správce je to, že příslušné dokumenty nebyly v jeho držení.  Téměř celým archivem IPB disponuje Československá obchodní banka, a.s. která dostatečnou součinnost  IP bance neposkytla a neposkytuje. Další významnou položkou, která ovlivnila  hospodářský výsledek společnosti je oprava účtování vybraných transakcí, zejména služeb společnosti JP Morgan. Tyto služby byly v účetnictví mylně zachyceny a nadhodnocovaly tak výsledek o cca 18 mil. .

 

Nejdůležitější položkou aktiv je pohledávka za JP Morgan z titulu zaplacených záloh na služby ve výši cca 74,5 mil. [PL1] . Společnost IP banka nesouhlasí s provedenými službami dodavatele JP Morgan a neschválila tyto služby k zaúčtování. Vzhledem k tomu, že byly tyto služby za doby nucené správy uhrazeny, jsou tyto platby evidovány jako pohledávka. Se společností JP Morgan byla koncem ledna r. 2003. zahájena arbitráž u mezinárodního arbitrážního soudu v Londýně.


 [PL1]z této částky cca 28 mil. nebylo zaplaceno, zaplatila to ČSOB, v pasivech byl 28 mil. závazek k ČSOB, který si ČSOB snižovala zápočty.

 

Následné události po skončení účetního období

 

1) Kontrola Finančního úřadu

Do doby zpracování výroční zprávy za rok 2002 Finanční úřad nerozhodl o odvolání společnosti proti dodatečnému platebnímu výměru za  rok 1998 (61,5 mil. ) a rok 1999 (8,9 mil. ).

 

2) Mimořádná valná hromada společnosti

Dne 25.2. 2003 se konala mimořádná valná hromada společnosti. Na programu měla rozhodnutí o změně názvu společnosti na základě výzvy ČNB, změnu předmětu  činnosti,  snížení a následné navýšení základního kapitálu za účelem úhrady ztráty z minulých let a zajištění finančních prostředků pro další rozvoj společnosti. Valná hromada však uvedené návrhy požadovanou kvalifikovanou většinou neschválila.

Požadovanou nadpoloviční většinou hlasů byl schválen návrh na úhradu části ztráty z minulých let použitím fondů společnosti  v celkové výši 1 315 187 990,84 . Valná hromada rovněž potvrdila ve funkci stávající členy představenstva.

 

Ostatní potencionální závazky (spory)

 

Zejména v souvislosti s prodejem podniku vede společnost značné množství soudních sporů. Hlavními soudními spory, ve kterých společnost vystupuje jako žalující (aktivní spory) jsou tyto:

1)   Žaloba proti ČSOB podaná u Mezinárodního rozhodčího soudu v Paříži jako finanční náhrada ve výši 40 mld.   za podnik IPB, prodaný ČSOB.

2)   Arbitráž u Londýnského arbitrážního soudu proti JP Morgan plc. a ČSOB, a.s. týkající se metodiky a závěrů, jež  JP Morgan plc. použil při oceňování podniku IPB.

Ke dni 17.4.2003 eviduje společnost dalších více než 550 jednotlivých sporů, které jsou vedeny u soudů všech stupňů na území celé České republiky. Celkový počet kauz je možné rozdělit na několik souborů či skupin:

1.            Věci, kde IP banka, a.s. vystupuje jako strana žalovaná a spor se týká neplatnosti smlouvy o prodeji podniku bývalé IPB ze dne 19.6.2000. Z celkového počtu je těchto sporů 10.

2.            Další skupinou jsou spory, kde IP banka, a.s. vystupuje jako strana žalovaná, jedná se o spory týkající se neplatnosti mimořádné valné hromady ze dne 7.8.2002.

3.            Spory, kde IP banka, a.s. vystupuje v pozici žalované a tyto spory vycházejí z bankovní činnosti bývalé IPB. Tyto spory se týkají v největší míře žalob na neplatnost zástavních smluv, poskytování úvěrů apod.

4.            Další velkou skupinu sporů tvoří kauzy, kde vystupuje IP banka, a.s. jako žalobce. Tuto skupinu lze rozdělit dále na další podskupiny, a to podle toho, jaký subjekt uplatňuje procesní nástupnictví v těchto sporech a z jakého titulu:

a) spory, kde procesní nástupnictví uplatňuje ČSOB, a.s. z titulu smlouvy o prodeji podniku ze dne 19.6.2000,

b) spory, kde uplatňuje procesní nástupnictví společnost IPB Group Holding, a.s. v likvidaci, a to z titulu, že předmětné pohledávky přešly na tuto společnost ještě před uvalením nucené správy na IP banku, a.s.

c) spory, kde procesní nástupnictví uplatňují tzv. komanditní společnosti, a to z titulu toho, že tyto pohledávky přešly na tyto společnosti v době ještě před uvalením nucené správy na IP banku, a.s.

d) spory, kde uplatňuje procesní nástupnictví Česká konsolidační agentura, a to z titulu toho, že tyto pohledávky byly dále postoupeny na základě smlouvy o prodeji podniku ČSOB, a.s. na Českou konsolidační agenturu.

e) spory, kde procesní nástupnictví uplatňuje Česká finanční, s.r.o. z titulu   smlouvy uzavřené 31. 12. 1998, když předmětem této smlouvy bylo postoupení pohledávek, které Česká finanční získala do vlastnictví od Banky Haná, a.s.

5.   Další skupinou jsou kauzy, které se týkají exekučních řízení, kde IP banka, a.s. vystupuje v pozici oprávněné, jedná se o kauzy vzniklé z bankovní činnosti bývalé IPB.

6.   Poslední skupina kauz, kde IP banka vystupuje v pozici konkurzního věřitele, tyto kauzy se týkají konkurzního řízení.

Na základě změny petitu žaloby na neplatnost smlouvy o prodeji podniku IPB a po prověření jednotlivých pohledávek IP banka, a.s. prostřednictvím svého právního zástupce  provádí úkony, které ve svém důsledku směřují k následnému právnímu nástupnictví shora zmíněných subjektů do jednotlivých řízení na místo IP banky, a.s.. Toto se děje postupně a ve spolupráci s těmito subjekty.

1) spory, jejichž předmětem jsou řízení spojená se zavedením nucené správy.

a)   IP banka podala žalobu proti rozhodnutí bankovní rady České národní banky o zamítnutí rozkladu proti rozhodnutí o zavedení nucené správy. O žalobě nebylo doposud rozhodnuto.

b)  Česká národní banka podala žalobu na  IP banku o zaplacení finanční náhrady za náklady spojené s nuceným správcem. Ve věci bude nařízeno jednání.

 

Výsledek uvedených otevřených soudních sporů a jejich případný dopad na účetní závěrku nelze v současné době odhadnout.

 

Zpravodaj.cz: Podle našich skromných statistik, jde o nejspornější registrované akcie na organizovaném trhu v ČR. S počtem soudních sporů okolo "pouhých" 100 zaujímají 2. místo akcie HPH (BFAHDIVI).

 


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688