Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  05.05.2003 12:30:50

Biggest loosers v akcii ČEZ přišli o 2 mld.Kč


Po skoro 2 leté depresi akcií ČEZ, způsobené mj. i/hlavně prodejem 1 mezinárodně uznávaného správce fondů (říkejme mu Templeton nebo stručně T.), který zřejmě celou dobu prodával okolo 3,3% ZJ ČEZ, se akcie ČEZ pohybují, po spuštění obou bloků do plného výkonu, na hranici 110 tj. téměř 2 leté maximum.

Druhý a větší prodávající byl klient X od 7/2001 v custody správě ČSOB (dříve správa v Chase Nominees), který za 2 roky "do trhu napral" okolo 46 mil. ks akcií tj. cca 7,8% ZJ ČEZ.

Firma se nachází v roce zásadních rozhodnutí o konsolidaci nabytých majetkových podílů REAS a to necelý rok před očekávaným vstupem ČR do EU a měsíc před řádnou valnou hromadou.

Management ČEZ se na dnešní TK mj. zmínil, že se velmi nedávno setkal se zástupci výše zmíněného prestižního zahraničního investora a dozvěděl se prý oficiální důvod dlouhodobého prodeje velkého balíku akcií ČEZ a pohled zahraničních investorů na ČEZ je VELMI pozitivní, a to včetně investora, který již akcie ČEZ hromadně vyprodal...

Podle této zprostředkované informace byl hlavním důvodem prodeje akcií ČEZ, významně pod současnou cenou, obava T., že ČEZ nespustí jadernou elektrárnu Temelín.

Dodejme, že pokud bychom vzali jako průměrnou prodejní cenu za poslední 2 roky např. 80 , pak by prodej cca 20 mil.ks akcií ZJ ČEZ * ztráta proti dnešnímu kursu 110 připravila podílníky fondů T. o 600 mil. .

Ještě horší ztrátu utrpěl klient X, jehož akcie ČEZ byly dle jeho příkazu spravovány v custody ČSOB tím, že vytrvale a dlouho cca 2 uplynulé roky prodával pod dnešním kursem akcie ČEZ v přibližném množství celkem 7,8% ZJ ČEZ tj. 46 020 000 akcií*30 prům.ztráta=1 380 600 000 tj. 1,38 mld. jen ke dnešku.

Nezodpovězenou otázkou zůstává, zda byly tyto long-time prodejní pokyny skutečně tržně motivovány nebo měly za cíl znetransparentnit trh příp. nějak zamíchat scénářem privatizace či konsolidace odvětví.

Kdo byl oním nejhůře spekulujícím investorem vám pomůže prozradit kromě sekce Názory i vývoj majetkové struktury Majitelé CP 

Informace nebyly zcela ověřeny z časových důvodů.

Link pro průzkumníky: https://www.kurzy.cz/nazory/?A=F&T=templeton

Situaci vystihující názor z diskuse

20.3.2003 17:05  čezovejfanatik     

"Prodejce dle mého odhadu, který vychází z podrobné analýzy vývoje akcionářské struktury od roku 1999 do roku 2003 a z nahlášení hlasovacích práv měl k pol. 2001 cca 7,0% akcií čez + templeton, který se výprodeje také zúčastnil 3,3% akcií čez. V rámci balíku ve správě čsob bylo k 5/2001 přibližně 17,2%, k 2/03 cca 9,4%. Výpočet 10,3 - 7,8 = 2,5% akcií a to je 15 mil. ks. Dnes by to mohlo být cca 12 mil. ks. Samozřejmě to je to pouze orientační a může zbývat už mnohem méně! "

"...Templeton dlouhodobě usiloval o větší vliv v některých podnicích ve východní Evropě zejména v Polsku, Madˇarsku ale i u nás. V ČEZ se několikrát pokusil nominovat do dozorčí rady, nikdy to neprošlo. Později postupně své významnější investice ve vých. Evropě rozprodal a to se týká rovněž ČEZ !"


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info kliknite na malé obrázky.

Tematické zprávy: Přichází zlatý čas dividend na valných hromadách.. 

ČEZ oficiálně ke svým podílům na REAS

Vyznejte se na finančním trhu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688