Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Hypotéky  |  13.05.2022 15:29:00

Nájem versus hypotéka v roce 2022? V Praze je výhodnější bydlet v nájmu, v Ostravě splácet hypotéku

Většina Čechů minimálně jednou za život řešila dilema, zda si dlouhodobě pronajmout byt nebo raději investovat do pořízení vlastního bydlení. Obě varianty mají samozřejmě své pro i proti. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky . Která z částek je aktuálně vyšší? Kde se aktuálně více vyplatí bydlet v nájmu a kde splácet hypotéku?

Celkově je z dlouhodobého finančního hlediska vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypoteční úvěr. Ve chvíli, kdy úvěr splatíte, se totiž stanete vlastníkem nemovitosti v hodnotě několika milionů korun. Větší svobodu ale zase přináší placení nájmu, kde lze vypovědět nájemní smlouvu a za nedlouho se přestěhovat jinam.

Ceny nemovitostí dlouhodobě rostou

Zájem o nemovitosti byl v uplynulých letech enormní. Snadná dostupnost hypoték, příznivé úrokové sazby, rostoucí příjmy i úspory domácností… Tyto důvody přiměly řadu Čechů k rozhodnutí pořídit si vlastní bydlení. Vysoká poptávka a současně omezená nabídka volných nemovitostí se promítla do cen bytů, rodinných domů i stavebních pozemků. Podle dat Eurostatu ceny bytů a rodinných domů jen ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně zdražily v průměru o 22 procent.

V současné době zájemců o koupi nemovitosti ubývá. Důvodem je fakt, že hypotéky v letošním roce prudce zdražují a pořízení nemovitosti na hypotéku se stává finančně méně výhodné. Česká národní banka navíc od dubna letošního roku zpřísnila podmínky pro získání hypotečního úvěru. Pořízení vlastního bydlení je pro mnohé Čechy finančně nedostupné a nezbývá jim nic jiného než zůstat v podnájmu. Vzhledem k vysoké inflaci (pozn. v březnu meziročně zrychlila na 12,7 procenta) bude letos ovšem výrazně dražší i nájemní bydlení.

V Praze je výhodnější bydlet v nájmu

Průměrné tržní nájemné třípokojového bytu v Praze o výměře 60 metrů čtverečních se dnes pohybuje okolo 20 tisíc korun měsíčně. Byt o stejné podlahové ploše lze pořídit v průměru za 7,5 milionu korun. „V případě financování nákupu tohoto bytu hypotékou (70 % LTV) byste při splatnosti 30 let a úrokové sazbě 4,39 % měsíčně spláceli 26 259 korun. Z našeho jednoduchého výpočtu vyplývá, že splátka hypotéky je o více než šest tisíc korun vyšší než aktuální výše tržního nájemného,“ popisuje Veronika Hegrová z hyponamíru.cz.

Brno dohání v cenách nemovitostí Prahu

V případě Brna je situace obdobná – splátka hypotéky je nyní vyšší než měsíční nájemné. Na koupi šedesátimetrového bytu v dobrém technickém stavu v Brně si musíte připravit přibližně 6,5 milionu korun. Měsíční splátka hypotéky (70 % LTV) vychází při úrokové sazbě 4,39 % a splatnosti 30 let na více než 22 700 korun. Srovnatelný byt si lze dnes pronajmout za necelých 16 tisíc korun měsíčně.

Splácet hypotéku se vyplatí v Ostravě, kde jsou ceny nemovitostí nižší

V Ostravě jsou oproti Praze a Brnu ceny nemovitostí podstatně nižší. Průměrná cena šedesátimetrového bytu se dvěma pokoji s pohybuje okolo 3 milionů korun. „Při koupi takového bytu na hypotéku (70 % LTV) by byla měsíční splátka 10 504 korun (pozn. splatnost 30 let, úroková sazba 4,39 %). Za pronájem srovnatelného bytu v Ostravě mohou dnes pronajímatelé požadovat až 12 tisíc korun měsíčně. V případě Ostravy je tedy stále výhodnější pořídit si byt a splácet hypotéku než platit nájemné,“ uzavírá Veronika Hegrová z hyponamíru.




Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688