Hypotéky  |  13.12.2021 10:46:29, aktualizováno 19.12.2021 09:01:55

ČBA Hypomonitor listopad 2021: Navzdory růstu sazeb objem poskytnutých hypoték v listopadu opět vzrostl


Zájem o hypotéky se v listopadu opět zvýšil, a to navzdory postupnému růstu úrokových sazeb. Zvýšený zájem domácností vedly patrně i obavy z menší dostupnosti hypotečních úvěrů následkem očekávaného růstu úrokových sazeb. Banky a stavební spořitelny v listopadu poskytly hypoteční úvěry v celkovém objemu přes 46 mld. ., což je o téměř 6 mld. více než v říjnu. Z tohoto objemu tvoří téměř 36 mld. hypotéky nové a přes 10 mld. pak hypotéky refinancované. Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v listopadu vzrostla na 2,7 % z 2,54 % v říjnu. U refinancovaných úvěrů byla však o zhruba desetinu procentního bodu nižší. Vzhledem k růstu úrokových sazeb na trhu je zřejmé, že se i hypoteční úrokové sazby budou v příštích měsících dále zvyšovat. Dosavadní pomalejší nárůst sazeb je brzděn postupným uzavíráním smluv s klienty, kteří začali hypotéční úvěr řešit ještě několik měsíců nazpět, kdy byly úrokové sazby nižší. Uvedené informace plynou z dat ČBA Hypomonitoru, který obsahuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry na domácím trhu.

 

Objemy poskytnutých hypoték v listopadu dále vzrostly

Zájem o hypotéky dle ČBA Hypomonitoru zůstává velmi silný. V listopadu banky a stavební spořitelny poskytly hypotéky v celkovém objemu převyšujícím 46 mld. . Ve srovnání s říjnem je hodnota o téměř 6 mld. vyšší. Z celkového objemu poskytnutých hypoték 46,2 mld. Kč činily nové hypotéky 35,9 mld. , což je oproti říjnu nárůst o téměř 4,7 mld. . Objem refinancovaných hypotečních úvěrů pak dosáhl 10,4 mld. , z toho přes 8 mld. byly refinancované úvěry z jiných finančních institucí a 2 mld. úvěry refinancované interně. Ve srovnání s předchozím měsícem byl objem refinancovaných úvěrů o 1 mld. vyšší.  

 

 

Počet nově poskytnutých hypoték přesáhl v listopadu 10 tisíc

Při pohledu na nově poskytnuté hypotéky bez refinancování banky a stavební spořitelny v listopadu poskytly 10 352 hypoték, oproti říjnu se tak počet nově poskytnutých hypoték zvýšil o 11 % (z 9 318). Průměrná velikost hypotéky v listopadu také dále vzrostla, a to na 3,46 mil. . V případě refinancování úvěru byl pak objem hypotéky zhruba o 1 mil. nižší. Nové hypotéky jsou nejvíce poskytovány za účelem koupě nemovitostí, ty tvoří necelých 70 % objemu nově poskytnutých hypoték.

 

Tabulka č. 1: Shrnutí objemu poskytnutých hypoték a průměrných úrokových sazeb za listopad 2021

ČBA Hypomonitor listopad 2021

Objem
(mld. )

Počet

Sazba
 (%)

 

Celkem

46,2

14 552

2,68

Nové úvěry

35,9

10 352

2,70

z toho:

 

 

na koupi

24,0

6 627

2,70

na výstavbu

8,6

2 684

2,60

ostatní

3,2

1 041

3,03

Refinancované z jiné instituce

8,2

3 247

2,60

Refinancované interně

2,2

953

2,57

Pramen: ČBA Hypomonitor

 

Komentář Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma ČBA:

Objem poskytnutých hypoték v listopadu ve srovnání s říjnem dále vzrostl. Ačkoli listopad bývá z pohledu poskytnutých hypoték obvykle nadprůměrný, letošní listopadový růst lze patrně přičíst i obavám domácností z dalšího zvyšování úrokových sazeb, což je přimělo urychlit svou žádost o hypotéku. Z tohoto důvodu mohou zůstat objemy hypoték vyšší i v následujících měsících, a to navzdory vyšším hypotečním sazbám.

 

 

Průměrná hypoteční sazba bude dále postupně růst

Úroková sazba u nově poskytnutých hypotečních úvěrů v listopadu vzrostla na 2,7 % z 2,54 % v říjnu. Růst sazeb tak mírně zrychluje, což se dalo očekávat vzhledem k rychlému zvýšení úrokových sazeb na trhu v posledních několika měsících. Pomalejší růst realizovaných hypotečních sazeb souvisí s tím, že se postupně uzavírají smlouvy, které začaly banky s klienty rozjednávat v předešlých měsících ještě s příznivější úrokovou sazbou.  

 

Hypoteční sazby reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností. V nich se promítá řada faktorů nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamiku obdobných úrokových sazeb v zahraničí. Zmíněné tržní úrokové sazby delších splatností[1] postupně rostou již od druhé poloviny minulého roku, v posledních měsících však jejich růst zrychlil a pohybují se na nejvyšších úrovních za zhruba posledních deset let. Dle oficiálních statistik České národní banky se hypoteční sazba v polovině roku 2011 pohybovala kolem 4 %.

 

Následkem obav z nepříznivých následků mutace Omikron tržní úrokové sazby sice na přelomu listopadu a prosince mírně poklesly, v posledních dnech se však postupně vrací k úrovním z poloviny listopadu. Růst realizovaných hypotečních sazeb tak bude v příštích měsících postupně dohánět vývoj tržních úrokových sazeb.

 

Hypoteční trh má za sebou několik velmi hektických čtvrtletí. V nejbližších měsících lze proto očekávat určité zklidňování dané mimo jiné i svižným růstem úrokových sazeb centrální banky, který se do jisté míry a s jistým zpožděním promítá i do úrokových sazeb z nových úvěrů. Soudě podle zkušeností z minulých let lze očekávat, že průměrná sazba z nových hypoték dosáhne během příštího roku úrovní lehce nad 4 procenty, kde už pak zůstane,“ říká analytik České spořitelny Michal Skořepa.

 

"Zájem o hypotéky zatím zůstává velmi vysoký, růst sazeb se dosud projevil jen relativně málo. Klienti si ale nyní berou o něco kratší fixace než tomu bylo v předchozím roce, kdy kralovala 10letá fixace," doplňuje Ivana Pícková, členka představenstva a ředitelka retailového bankovnictví Banky CREDITAS.

 

Graf č. 1: Průměrná hypoteční sazba u nových obchodů dle oficiálních dat ČNB a ČBA Hypomonitoru

   

Průměrná splátka hypotéky bude růst

Průměrná výše hypotéky v listopadu dosáhla 3,463 mil. a oproti říjnu se tak zvýšila o více než 100 tis. Kč. S očekávaným růstem úrokových sazeb je tak zřejmé, že se bude navyšovat i měsíční splátka u nových či brzy refixovaných úvěrů. Nárůst měsíční splátky se odvíjí nejen od velikosti hypotéky a úrokové sazby, ale také délky splatnosti hypotéky. Scénáře vývoje měsíční splátky pro různé délky splatnosti hypotéky tak udává tabulka č. 2. Z ní je patrné, že pokud se průměrná hypoteční sazba v příštím roce dostane k hranici 4 %, bude to pro průměrnou velikost hypotéky znamenat oproti současnosti nárůst měsíční splátky o necelé 2,5 tisíce Kč. [2]

 

 

Tabulka č. 2: Měsíční splátka průměrné hypotéky v závislosti na délce splatnosti a úrokové sazbě

Průměrná velikost nové hypotéky v :

 

3 463 283

Průměrná úroková sazba v %:

 

2,0

2,70

3,0

3,5

4,0

 

Měsíční splátka:

Splatnost hypotéky v letech:

15

22 287

23 425

23 917

24 758

25 617

20

17 520

18 696

19 207

20 086

20 987

25

14 679

15 893

16 423

17 338

18 280

 

30

12 801

14 052

14 601

15 552

16 534

Zdroj: ČBA

Pozn.: barevný sloupec odpovídá úrokové sazbě posledního ČBA Hypomonitoru, ostatní úrokové sazby jsou ilustrační

 

 

ČBA spouští nové souhrnné statistiky za celý bankovní trh

Česká bankovní asociace spouští ve spolupráci s členskými bankami nové souhrnné statistiky z trhu bydlení. Jde především o objemy a počty nově poskytnutých a refinancovaných hypoték a příslušnou úrokovou sazbu. Tyto statistiky bude ČBA zveřejňovat v agregované podobě za celý bankovní sektor na pravidelné bázi vždy zhruba v polovině měsíce. Šetření se účastní všechny tuzemské banky a stavební spořitelny poskytující v ČR hypotéky. Data v přiloženém souboru na stránkách cbaonline.cz pak obsahují příslušné statistiky zvlášť pro banky a stavební spořitelny. Výše uvedené hodnoty jsou pro sektor jako celek.


 



[1] Jedná se především o dlouholeté úrokové swapy (interest rate swap, IRS), které odráží cenu peněz v delších splatnostech, například 5 až 10 let. Téměř polovina hypoték se totiž v posledních letech poskytne s fixací úrokové sazby mezi 5 až 10 lety.

[2] Tabulka je k dispozici v souboru xls přiloženém na webových stránkách listopadového ČBA Hypomonitoru

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688