TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  18.12.2019 18:56:01

Odkládáte hypotéku? Před koncem roku klesly, levnější už ale nebudou

Vzhledem k vysokým cenám nemovitostí řada lidí pořízení vlastního bydlení stále odkládá. Ceny bytů klesat jen tak nebudou, nečekané náklady by ale mohla přinést méně výhodná hypotéka. Úrokové sazby sice v listopadu opět lehce poklesly, další snižování ale už pravděpodobně nepřijde. Některé bankovní instituce již dokonce na příští rok ohlásily zvyšování cen.

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech prozatím klesala v průběhu celého letošního roku. V listopadu 2019 dosáhla úrovně 2,35 procenta, což je o 0,43 procentního bodu méně než ve stejném měsíci před rokem. Oproti říjnu 2019 se průměrná úroková sazba snížila již jen mírně o 0,01 procentního bodu. Stále ale máme daleko k nejnižší sazbě 1,77 % z konce roku 2016.

„Současná úroveň úrokových sazeb na hypotečních úvěrech je pro klienty příznivá. Do budoucna ale již nelze očekávat další výrazné snižování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Vzhledem k výši základní úrokové sazby v ekonomice, jsou úroky na hypotékách na velmi nízké úrovni. Banky je stlačovaly dolů pod vlivem konkurenčního boje, nyní však již nemají velký prostor pro další snižování. Koncem roku 2016, kdy byla úroková sazba hypoték nejnižší, byla základní úroková sazba ČNB 0,05 % p.a., dnes je 2,0 % p.a., což je další důvod, proč sazby hypotečních úvěrů už nemají pro další pokles velký prostor.

Snahou snižování úrokových sazeb bylo přilákat nové klienty. Těch oproti loňskému roku ubylo. Od ledna do listopadu 2019 bylo sjednáno 70 333 hypotečních úvěrů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 22 579 hypoték. Výrazný pokles byl zaznamenán i z hlediska objemu poskytnutých hypoték. Zatímco za jedenáct měsíců loňského roku dosáhl objem hypotečních úvěrů celkové výše 203,48 miliardy korun, ve stejném období letošního roku to bylo pouze 163,60 miliardy korun.

Banky lákají nejen na výhodné úrokové sazby, ale třeba i na prodlouženou dobu splácení - až na 40 let.

Samotný listopad 2019 byl pro letošek rekordním měsícem. Celkem bylo sjednáno 7 305 hypotečních úvěrů za 18,30 miliardy korun, což jsou dosavadní maxima. I z toho lze usuzovat, že i zákazníci tuší, že výhodněji již hypotéku nepořídí.

Letos v listopadu také poprvé překonala průměrná výše hypotečního úvěru hranici 2,5 milionu korun. Banky půjčovaly v průměru 2 505 291 korun. Důvodem jsou především stále rostoucí ceny nemovitostí. Průměrná výše hypotéky se drží nad dvěma miliony korun již od listopadu 2016.

 

 

 

„Právě teď, když se začal opět zvyšovat zájem o hypoteční úvěry a celkový objem poskytnutých hypoték atakuje čísla z listopadu 2018, dochází ke zpomalení prudkého pádu úrokových sazeb Fincentrum Hypoindexu. Toto zpomalení má na svědomí zejména to, že některé banky začaly promítat do svých sazeb květnové zvýšení úrokových sazeb. A podle současných kroků jednotlivých bank lze očekávat, že příští měsíc bude po dlouhé době měsíc, kdy úroková sazba Fincentrum Hypoindexu opět půjde směrem nahoru,“ doplnil Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 

Již v listopadu kosmeticky upravila hypoteční sazbu směrem vzhůru Raiffeisenbank, a to o 0,06 procentního bodu. Na začátku prosince plošně zdražila hypotéky Hypoteční banka a ČSOB o 0,2 procentního bodu. Sberbank naopak ještě využila jedné z posledních šancí a s platností od 11. prosince úrokové sazby hypoték snížila na 2,29 procenta pro pětiletou, sedmiletou a desetiletou fixaci se splatností pět až 30 let. Zvyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů již zvažuje i Česká spořitelna. Ostatní banky zůstávají ve střehu a jsou připravené reagovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688