Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  08.01.1999 10:25:43

Informace o podání návrhu na prohlášení konkursu a.s. Chemapol Group

Vyjádření vedení CHEMAPOL GROUP, a.s.

k informaci o podání návrhu na prohlášení konkursu ze strany ČSOB, a.s.

Jak jsme v těchto dnech byli informováni, podala ČSOB dne 22.12.1998 Krajskému obchodnímu soudu v Praze návrh na prohlášení konkursu na majetek společnosti Chemapol Group. Důvod, který ČSOB uvádí, je neplnění závazku, který má vůči ČSOB Chemapol Group z ručitelského prohlášení, které poskytl před lety své obchodní firmě Chemapol, a.s. na úvěry ČSOB. Přímé úvěrové vztahy či jiné závazky vůči ČSOB akciová společnost Chemapol Group nemá.

Jak je známo, na akciovou společnost Chemapol byl v měsíci prosinci vyhlášen konkurs na základě návrhu samotného představenstva firmy. To se takto rozhodlo především z toho důvodu, že ČSOB jednostranně zablokovala veškeré účty této firmy, které vedla a vyčerpala z nich všechny vyprodukované finanční prostředky pouze k úhradě svých pohledávek. Tím sice snížila úvěrovou angažovanost vůči Chemapolu a.s. o cca 2,5 mld. , ale zároveň docílila toho, že Chemapol a.s. již další finanční prostředky produkovat nemohl.

Důvody, které nyní vedly ČSOB k podání tohoto překvapivého návrhu na prohlášení konkursu na Chemapol Group a.s. nemají finanční či ekonomickou logiku. Konkurs a jeho výsledky by totiž přinesly nejenom ČSOB, ale všem ostatním věřitelům, akcionářům a partnerům pouze zvýšené ztráty ve srovnání s možnými variantami střednědobého a dlouhodobého koncepčního řešení, na kterém ve spolupráci s bankami, akcionáři, vládními místy a obchodními partnery pracujeme již několik měsíců. Navíc je faktem, že ČSOB je v celé skupině Chemapol nejméně angažovanou velkou českou bankou.

Proces privatizace ČSOB a komplex aspektů, které ho ovlivňují, jsou v daných podmínkách jistě výrazným důvodem k těmto rozhodnutím vedení ČSOB.

Od momentu, kdy jsme byli o záměru ČSOB informováni, vede Chemapol Group a další partneři s ČSOB jednání o možnostech úhrady tohoto závazku Chemapol Group. Předpokládáme, že budou úspěšně završena v nejbližší době.

Zveřejnění informací o těchto krocích považujeme pouze za vytvoření tlaku na jednající strany a za taktické získávání výhodnějších pozic pro jednání.

ČSOB byla od vzniku Chemapolu tradičně jeho jedinou či zcela dominatní bankou, firemním financujícím ústavem. Za období padesátileté existence firmy byly vzájemné vztahy vždy korektní, oboustranně výhodné, zaměřené rozvojově. Už z těchto důvodů čekalo vedení Chemapol Group a.s. ze strany ČSOB kooperativnější přístup. Doba je však jiná, podmínky se změnily a na tradiční etiku zvlášť v období recese zřejmě není čas a někdy ani chuť.

Vedení akciové společnosti Chemapol Group připravuje vyjádření pro příslušný obchodní soud a věří, že soud k tomuto vyjádření přihlédne.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688