Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2017 11:49:29

Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze


Norský vládní investiční fond má alespoň na papíře mimořádnou míru svobody, ovšem jeho výsledky značně zaostávají za penzijními fondy či jinými fondy státními. A jeho příběh je poučný pro celou řadu investorů. Na jeho výsledky se můžeme dívat z mnoha úhlů pohledu, ale nic to nezmění na prostém faktu: Průměrná návratnost dosáhla od jeho založení v roce 1996 pouze 4,06 % ročně. Během posledních několika let navíc díky býčímu trhu dokázal generovat 7,86 % ročně, takže bez tohoto období by dlouhodobá návratnost byla ještě znatelně níže. Sony Kapoor na stránkách Bloombergu tvrdí, že příčinou je zejména špatné vedení a správa investic

Norský parlament delegoval zodpovědnost za fond na ministerstvo financí, které pak správou fondu pověřilo NBIM, což je jedna z divizí Norges Bank. V NBIM pracuje více než 500 kvalifikovaných profesionálů, ale fond ve skutečnost spravuje jen 17 ministerských úředníků, kteří nemají žádné zkušenosti z financí a trhů. Teoreticky by norský fond měl být významnou silou na trzích a dosahovat vysoké návratnosti. Má totiž zmiňovanou velkou svobodu ohledně toho, kam může investovat. Nemusí se obávat krátkodobých tlaků akcionářů, tudíž může investovat skutečně dlouhodobě. Má určité daňové zvýhodnění a nemusí držet likviditu pro případ, že by náhle musel vyplatit větší počet podílníků. Praxe a návratnost ale kvůli popsanému způsobu vedení vypadá tak, jak bylo popsáno. 

Některé nizozemské penzijní fondy či fondy švédské, kanadské a dokonce i americké si vedou mnohem lépe než norský státní fond. Stejně vychází jeho porovnání s kuvajtským státním fondem KIA či fondem ADIA z Abu Dhabi. A to samé platí o univerzitních fondech z USA. Ty mají mnohem více omezení, co se týče spektra aktiv, do kterých mohou investovat. Teoreticky by norský fond mohl dosahovat nižší návratnosti kvůli tomu, že investuje do méně rizikových aktiv. Ovšem tak tomu není, pravá příčina spočívá v jeho správě a v tom, že pouze 10 % jeho aktiv pochází z trhů mimo pomalu rostoucí vyspělé země. 

Norské ministerstvo financí pevně věří v pozitiva pasivního investování a to znamená, že vládní fond ve skutečnosti nemůže využít svých hlavních předností. Mimo jiné nemůže nakupovat málo likvidní aktiva s vysokou návratností, která jsou vhodná přesně pro tento typ velmi dlouhodobých investorů. Stejně tak se drží stranou rozvíjejících se trhů, přestože ty nyní tvoří asi polovinu globální ekonomické aktivity. Fondu také neprospívá to, že nemá nezávislou dozorčí radu. Akademici z centrální banky, kteří mají zkušenosti hlavně z oblasti monetární politiky, ji nahradit nemohou. V praxi je proto situace taková, že onen malý tým byrokratů ministerstva financí navrhuje i schvaluje kroky fondu a podle toho také vypadá jeho návratnost. 

Norský fond je ukázkovým příkladem transparentnosti a nikdo z něj nekrade. V tom je zářným příkladem pro ostatní, ale k jeho úspěchu to nestačí. Jeho velikost nyní odpovídá 300 % HDP. Odpovědnost za jeho vedení by měli převzít lidé se zkušenostmi z trhů a financí. Pokud se tak nestane, zaplatí za to Norové, ale i rozvíjející se země, které by z některých dlouhodobých investic fondu mohly těžit. 

Zdroj: Bloomberg



 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688