Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  13.12.2017 09:09:40

Fed zvýší úrokové sazby, vyznění zasedání však může být holubičí (Ranní zpráva z finančního trhu)

Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Ta s největší pravděpodobností zvýší klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb. Trhy však s tímto krokem počítají, a tak bude jejich pozornost směřovat na novou prognózu centrální banky. Zajímavý bude především nový medián úrokových sazeb Fedu, který by se mohl posunout mírně směrem dolů. Z dat bude zveřejněna listopadová inflace ve Spojených státech. Ta by měla zrychlit. Přidat na tempu by měla i průmyslová produkce v eurozóně.

Inflace ve Spojených státech zrychlí

Klíčová úroková sazba ve Spojených státech se dnes s největší pravděpodobností posune o 25 bazických bodů směrem nahoru, a to na úroveň 1,25 – 1,50 %. Překvapení však může přinést zveřejnění očekávané trajektorie úrokových sazeb, tak jak jí vidí prezidenti jednotlivých regionálních rezervních bank. Výhled by se totiž mohl posunout mírně směrem dolů. Naše prognóza pro příští rok zůstává beze změny. Zvýšení sazeb očekáváme v březnu, v červnu a v září. Z fundamentálního hlediska se rizika koncentrují spíše ve směru pouze dvojího utažení měnových podmínek. Na druhou stranu však radu guvernérů příští rok čekají významné změny, přičemž v novém složení bude více jestřábí. Více informací naleznete v našem reportu na http://bit.ly/Fed_12_2017.

Dnes zveřejněná inflační data by měla Fed potěšit. Díky vyšším cenám pohonných hmot by se celková inflace ve Spojených státech měla vyhoupnout z říjnových 2,0 % y/y na 2,3 % v listopadu. V meziměsíčním srovnání by spotřebitelské ceny měly přidat 0,5 %. Jádrová inflace bude zřejmě stagnovat na říjnové úrovni 1,8 % y/y.

Průmyslová produkce v eurozóně si v říjnu mírně polepší. V meziročním srovnání by růst průmyslu měl dosáhnout 3,5 %, což by bylo konzistentní s růstem HDP v Q4 17 o 0,5 % q/q.

Euro před zasedáním Fedu ztrácí

Euro včera vůči dolaru ztratilo 0,3 %, když se kurz posunul na úroveň 1,174 USD/EUR. Za oslabením zřejmě stálo více faktorů. Německý ZEW index ve výhledu za šest měsíců zaostal za očekáváním, naopak ceny průmyslových výrobců ve Spojených státech překvapily výraznějším růstem.

Nemastné neslané obchodování s českou korunou

Kurzu koruny se na silnější úrovně nechce. V průběhu úterního obchodování se koruna vůči euru držela v úzkém pásmu 25,60 - 25,65 CZK/EUR. Na trhu pokračuje efekt konce roku, kdy někteří investoři uzavírají své korunové pozice. Zároveň se v současné době jeví jako pravděpodobnější, že Česká národní banka ponechá sazby příští týden beze změny. Centrální bankéři se mohou k měnově politickým otázkám vyjadřovat až do čtvrtečního dopoledne tento týden. Pokud jejich výroky finanční trhy nepřesvědčí, že to myslí s prosincovým zvýšením sazeb vážně, kurz koruny se v nejbližších dnech na silnější úrovně pravděpodobně nepodívá. Příští týden však nakonec může být hlasování těsné.

Polský zlotý včera oslabil o 0,2 % a posunul se na úroveň 4,21 PLN/EUR. Jádrové ceny v listopadu stouply na úroveň 0,9 % y/y, na vylepšení nálady zlotému to ale nestačilo. Maďarský forint si včera polepšil o 0,1 %, když posílil na 314,3 HUF/EUR.

Kalendář v regionu je dnes prázdný.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688