Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.12.2017 06:03:28

Filipíny žádají od Sanofi zpět peníze za vadnou vakcínu. Austrálie viní GSK a Novartis z nekalých praktik.

Trojice předních světových farmaceutických skupin čelí sporu s úřady. Zatímco francouzská Sanofi bojuje o své jméno a peníze na Filipínách, britská GlaxoSmithKline je spolu se švýcarským Novartisem v Austrálii obviněna z klamavé reklamy.

Filipínská vláda bude podle agentury Reuters a dalších světových médií po francouzské farmaceutické skupině Sanofi požadovat vrácení 59 milionů dolarů (1,3 miliardy korun) za údajně závadnou vakcínu proti horečce dengue. Očkovány byly statisíce dětí a podle samotné Sanofi může vakcína v některých případech průběh horečky zhoršit.

„Budeme požadovat navrácení tří miliard pesos (59 milionů dolarů), které jsme Sanofi zaplatili za vakcínu Dengvaxia, a také budeme požadovat, aby Sanofi financovala fond pro odškodnění dětí, u nichž se horečka dengue po očkování objeví a její průběh zhorší,“ řekl agentuře Reuters filipínský ministr zdravotnictví Francisco Duque.

Případ dvanáctileté dívky

Finanční nároky filipínské vlády jsou dalším krokem v případu, který minulý týden odstartovalo odstoupení od národního imunizačního programu poté, co společnost Sanofi upozornila na rizika s očkováním související. Manila také zastavila prodej vakcíny Dengvaxia a nařídila důkladné prověření jejích možných negativních účinků.

Ministr Duque řekl, že dosud bylo naočkováno asi 830 tisíc dětí starších devíti let, zatímco ještě nedávno se hovořilo o počtu, který byl zhruba o 100 tisíc menší. Imunizační program byl zahájen v roce 2016 a jeho náklady měly dosáhnout 3,5 miliardy pesos. Filipínská vláda dosud Sanofi uhradila jen tři miliardy.

Farmaceutická skupina se zatím k požadavkům Filipínců staví rezervovaně a do médií vzkázala, že zatím nebyla hlášena žádná úmrtí v souvislosti s vakcinací a horečkou dengue. Podle filipínského ministra zdravotnictví to ale nehraje roli, protože Dengvaxia měla garantovat třicetiměsíční ochranu před virem, který horečku způsobuje, a to i u těch, kteří ještě horečku dengue nikdy neměli, a jejich tělo tudíž nedisponuje žádnými protilátkami.

Ministr Duque se odvolává na případ dvanáctileté dívky z provincie Tarlac severně od hlavního města Manily, která byla očkována všemi třemi dávkami vakcíny, a přesto se u ní symptomy horečky dengue objevily. Byla prý jedna z prvních, kdo očkovací cyklus letos v srpnu dokončil.

Horečka dengue je tropická virem způsobená nemoc, kterou přenáší komáři. Ročně na ní zemře kolem 20 tisíc lidí a další stovky milionů jsou virem nakaženy.

GSK a Novartis klamaly Australany

Sanofi je už druhou, respektive třetí globální farmaceutickou společností, která je ve sporu s úřady. Britská GlaxoSmithKline a švýcarský Novartis čelí obvinění australského antimonopolního úřadu (ACCC – Australian Competition and Consumer Commission) kvůli nekalým obchodním praktikám.

ACCC tvrdí, že výrobci léků své spotřebitele zavádějícím způsobem informovali o svých produktech tišících bolest. Osteo Gel a Emulgel byly prezentovány jako výrobky s rozdílnou účinností při tlumení následků osteoartritidy, přitom oba přípravky jsou prý zcela rovnocenné.

„Prohlašujeme, že zákazníci mohou být snadno zmateni při nákupu Osteo Gelu, protože si mohou myslet, že jde o kvalitativně jiný a efektivnější výrobek než Emulgel pro léčbu osteoartritidy,“ řekl agentuře Reuters předseda ACCC Rod Sims.

Australský antimonopolní úřad se případem začal zabývat poté, co zjistil, že se Osteo Gelobchodech prodává za výrazně vyšší cenu než Emulgel. Nyní hledá způsob, jakým by výrobce potrestal. V úvahu připadá pokuta. Je ale možné, že se celá věc bude řešit soudní cestou, takže o sankci nemusí být v tuto chvíli vůbec jasno.

„V mnoha ohledech je tento případ podobný se soudem, který byl veden vůči výrobci Nurofenu,“ upozornil Sims. V prosinci loňského roku totiž australský federální soud udělil společnosti Reckitt Benckiser pokutu ve výši 6 milionů australských dolarů (skoro 100 milionů korun) za to, že podobně mátla spotřebitele nabízením různých, avšak téměř identických variant Nurofenu. A pochopitelně za různé ceny.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz

Příspěvek Filipíny žádají od Sanofi zpět peníze za vadnou vakcínu. Austrálie viní GSK a Novartis z nekalých praktik. pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688