Na kvalitě tepelné izolace nešetřete

Jana Nováková, 11.12.2017
Tepelná ztráta u nezizolavné budovy je zhruba 50%

 

 Tepelnou ztrátu domu může vyřešit kvalitní izolace. Každý izolační materiál je ale vhodný do jiných podmínek. Nevíte, jak vybrat správnou izolaci? Odborníci z Hornbachu připravili přehled aktuálních izolačních materiálů a jejich výhody.

„Klíčem ke kvalitní izolaci je správný výběr materiálu a dostatečná tloušťka izolační vrstvy. Tepelná izolace snižuje spotřebu energie a zabraňuje také zatékání do obvodového pláště budovy, zabezpečuje jeho požární ochranu a v letním období brání přehřívání domu,“ vysvětluje Richard Klička, odborník na stavby z projektového marketu Hornbach. Na kvalitní a dostatečně široké izolaci se nevyplatí šetřit. „Může se stát, že práce investovaná do montáže se mine účinkem právě kvůli nevhodně zvoleným materiálům. Když se pustíte do zateplení domu, rozhodně na kvalitě nešetřete,“ doporučuje Klička z Hornbachu.

Tepelnou izolaci zpravidla rozdělujeme do třech kategorií. Nejčastěji se využívají pěnové materiály, dalšími kategoriemi jsou vláknité a rostlinné materiály.

Pěnové materiály – polystyrén, polyuretan, pěnové sklo

Vyznačují se speciální strukturou, ve které je vzduch uzavřený v malých komorách, které nepřenáší téměř žádné teplo. „Pěnové izolace jsou charakteristické nízkým součinitelem tepelné vodivosti, a proto jsou velmi oblíbeným materiálem,“ prozrazuje odborník z Hornbachu.

Nejčastěji používaným druhem této izolace je pěnový polystyrén. Má příznivou cenu a díky nízké hmotnosti a snadné zpracovatelnosti je s ním práce jednoduchá. Jeho rizikem je menší odolnost proti vlhkosti a tlaku. O 25 % lepšími izolačními vlastnostmi se vyznačuje tzv. šedý polystyrén, který je ale dražší a práce s ním je náročnější. Musí se instalovat ve stínu, aby vlivem tepelné roztažitelnosti nedošlo k popraskání fasády.

Na místa, která jsou pravidelně v kontaktu s vodou, je ideální extrudovaný polystyrén. Díky uzavřeným pórům nehrozí nasáknutí vodou. Má dlouhou životnost a velmi dobře odolává tlaku.

Na seznam pěnových izolačních materiálů patří též pěnový polyuretan s velmi dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Je odolný proti nízkým i vysokým teplotám. K dostání je buď v podobě pěny anebo tuhých desek.

 

K tomuto druhu izolace se také řadí pěnové sklo, které má ekologický původ. Vyrábí se napěňováním recyklovaného skla, díky čemuž se vyznačuje špičkovými těsnícími vlastnostmi. Pěnové sklo je parotěsné, nehořlavé, voděvzdorné a má vysokou tlakovou únosnost. Je proto využitelné při izolaci základů, plochých střech, podlah, ale i občanských staveb či obchodních domů. Jeho častému využívání brání zejména jeho vyšší cenová dostupnost.

Vláknité materiály – skleněná vlna, minerální vlna, dřevovláknitá izolace

Do kategorie vláknité izolace spadá skleněná vlna, minerální vlna a dřevovláknitá izolace. Skleněná vlna se získává tavením keramik, ke kterým se přidávají směsi. Je paropropustná, což zabezpečí, že se vlhkost ze stěn domu může odpařovat. Využívá se na zateplení fasád či střech. „Je nevhodná na použití do vlhkých míst, protože má vysokou savost. Nevýhodou skleněné vlny je i potřeba ochrany při manipulaci, protože její vlákna můžou způsobit poranění kůže,“ upozorňuje Richard Klička z Hornbachu.

Podobnými vlastnostmi se vyznačuje i minerální vlna, která se vyrábí z čediče. Jejím pozitivem je malá tepelná roztažnost, změny teploty tedy nezpůsobí popraskání fasády domu. Dřevovláknité desky patří mezi oblíbené izolační materiály, a to zejména díky svému ekologickému původu. Skládají se z jemných vláken dřeva, vodoodpudivých látek a pryskyřice. Propouští vodní páru, dobře izolují zvuk a jsou vhodné i na izolaci dřevostaveb.

 

Rostlinné materiály – vlákna konopí, celulóza

Rostlinné izolační desky se vyrábí z vláken konopí. Vyznačují se dobrými tepelně izolačními vlastnostmi. Mají pevnou a odolnou strukturu, odolávají vlhkosti a nehrozí jim napadnutí škůdci či hnilobou. Pohlcují vlhkost a jsou paropropustné.

Mezi přírodní tepelně izolační materiály patří i celulóza, která se vyrábí z recyklovaného papíru. Je vhodná i do těžko dostupných míst, protože se aplikuje foukáním. Chová jako savý papír a pohlcuje vlhkost. V Česku patří k oblíbeným izolačním materiálům, ale je vhodná především na dřevostavby.

Při rekonstrukci nebo nové výstavbě je důležité zvolit vhodnou izolační fasádu. Pouze dobře izolovaná stavba dokáže vytvořit zdravé klima v místnosti a uspořit náklady při spotřebě energie.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba