Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  06.12.2017 14:03:02

Obce by mohly dostat 250 milionů navíc na silnice, pro byl regionální výbor Sněmovny

Čtvrt miliardy korun na podporu rekonstrukce místních komunikací by mohlo „přitéct“ do rozpočtu Ministerstva pro místní rozvoj. Navrhla to poslankyně Věra Kovářová (STAN) na jednání Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Rozpočet Ministerstva pro místní rozvoj by si mohl o čtvrt miliardy korun polepšit, přesun peněz by byl ve prospěch rekonstrukce místních komunikací. Podle poslankyně Věry Kovářové (STAN), která pozměňovací návrh na jednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj přednesla se o nutnosti pomoci obcím diskutovalo už v minulém volebním období.

„Rekonstrukce místních komunikací je mnohdy finančně náročná a bez možnosti využití dotačního titulu je často pro obce finančně neproveditelná. V letech 2016 a 2017 byly podány žádosti o dotaci v celkové výši 1,293 miliardy a schváleny byly dotace ve výši 553 milionů. Ostatní žádosti nebyly schváleny z důvodu nedostatečné alokace v dotačním titulu nebo z administrativních důvodů. Právě počet zaslaných žádostí o dotaci ukazuje potřebnost navýšení alokace dotačního titulu č. 5 a současnou podfinancovanost rekonstrukcí místních komunikací,“ uvedla ve svém pozměňovacím návrhu Kovářová, která na začátku druhé schůzce výboru byla zvolena její místopředsedkyní.

Peníze, které navrhuje Kovářová přidat na silnice, se však musí někde ubrat. 50 milionů korun chce poslankyně vzít z rozpočtové kapitoly Státní dluh (396) – konkrétně v položce „obsluha státního dluhu“ (platba úroků ze státního dluhu – pozn. red.). Dalších 200 milionů navrhuje Kovářová ušetřit v položce Všeobecná pokladní správa (398). Konkrétně navrhuje snížit státní záruky či investiční pobídky o 100 milionů korun. Nově by tak na ně bylo 5,186 miliardy, dále 50 milionů vzít z dotací na podporu exportu – tedy České exportní bance, té by rozpočet v této části klesl na 850 milionů korun.

Dalších 100 milionů vidí Kovářová ve výdajové položce státního rozpočtuSociální výdaje, náhrady, neziskové a podobné organizace“, konkrétně 50 milionů v položce „penzijní pojištění a doplňkové penzijní pojištění“, kde by zůstalo 6.950.000.000 a dalších 50 milionů z položky „odškodnění obětem trestné činnosti, škody způsobené při výkonu veřejné moci, soudní spory z titulu ochrany osobnosti, soudní řízení o omezení vlastnického práva, ostatní náhrady“, kde podle poslankyně pravidelně ke konci roku velká část peněz zbývá. Nově by tato položka měla v rozpočtu 800 milionů korun.

Její návrh byl přijat všemi 16 přítomnými poslanci výboru, což zkušená poslankyně kvitovala. „Děkuji vám a určitě také děkují kolegové z MMR, kteří se o rozvoj území starají. Zároveň na vás apeluji, projednejte tuto změnu také ve svých klubech, vy víte, na které apeluji, aby změna prošla také při hlasování. Jsem přesvědčena, že si to obce velice zaslouží,“ dodala Kovářová.

Jiří Reichl

Příspěvek Obce by mohly dostat 250 milionů navíc na silnice, pro byl regionální výbor Sněmovny pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688