Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  28.11.2017 23:33:16

28. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se v úterý vyšplhaly na nová rekordní maxima. Velkou měrou k tomu přispěly bankovní společnosti. Ty těžily z výroků Jeroma Powella, kterého prezident Donald Trump nominoval na post příštího šéfa americké centrální banky. Nárůstu akciového trhu nezabránila ani zpráva o tom, že Severní Korea odpálila další balistickou raketu.

Index Dow, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 1,09 % a obchodování uzavřel na 23 836,71 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,98 % na 2 627,04 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,49 % na 6 912,36 bodu, když ztrácely svorně Facebook (-0,33 %), Alphabet (-0,81 %) i Apple (-0,59 %). Index volatility VIX i kvůli živějšímu průběhu obchodní seance stoupl o 1,62 % na 10,03 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal beze změny na 2,3277 %. Cena bitcoinu se poprvé v historii dočasně dostala nad 10 000 USD, okolo 23.00 SEČ ale bitcoin stál "jen" zhruba 9 950 USD.

3 MOŽNÉ TECHNOLOGICKÉ TRENDY ROKU 2018

Powell při vystoupení před bankovním výborem Senátu předpověděl další zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Uvedl rovněž, že Fed pod jeho vedením zváží možnosti, jak zmírnit regulační zátěž bankovního sektoru. Bankovní index v USA posílil v reakci na to o více než 3 %.

K růstu akciového trhu přispěly také vyhlídky na daňovou reformu (senátní rozpočtový výbor Trumpovu reformu pustil do projednávání poměrem 12 ku 11 hlasům) a příznivé údaje o vývoji spotřebitelské důvěry v USA. Organizace Conference Board uvedla, že její index spotřebitelské důvěry v listopadu vzrostl na 129,5 bodu z říjnových 126,2 bodu. Vyšplhal se tak na nejvyšší úroveň za 17 let.

Hlavní indexy se otřásly po zprávě, že KLDR opět vypálila balistickou střelu, která dopadla do japonských vod. Byla to první střela od poloviny září. "Jde samozřejmě o znepokojující zprávu, ale nejde o takové překvapení jako dříve v průběhu roku," uvedl Jack Ablin z BMO Private Bank.

BUBLINA NA AMERICKÉM TRHU? ALE KDEPAK!

Na devizovém trhu se dolar zotavil z pondělního dvouměsíčního minima vůči koši předních měn. Americkou měnu podporují vyhlídky na růst úrokových sazeb a na snížení daní v USA. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si kolem 22.00 SEČ připisoval zhruba 0,4 % na 93,253 bodu. Samotné euro vůči dolaru ztrácelo téměř půl procenta na 1,1843 USD.

Britská libra zamířila vzhůru díky zprávě listu The Daily Telegraph, že britští a unijní vyjednavači dosáhli rámcové dohody ohledně účtu za odchod Británie z Evropské unie. Nejmenovaný představitel britské vlády však podle agentury Reuters tvrzení listu zpochybnil. Kolem 22.00 SEČ vykazovala libra vůči dolaru nárůst o zhruba 0,3 % na 1,3359 USD. Před zprávou listu The Daily Telegraph přitom ztrácela až 0,7 % na 1,3221 USD.

Ceny ropy klesaly. Dolů je tlačí hlavně nejistota kolem výsledku čtvrteční schůzky Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Členové kartelu a další producenti mají rozhodnout o případném prodloužení dohody o omezení těžby. Pokud by se na žádném prodloužení nedohodli, lze podle analytiků očekávat výrazný pokles cen suroviny.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688