Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.11.2017 07:13:24

Čína chce svůj „Bitcoin". Může jí otevřít dveře do nejvyšší ligy ekonomik

Ruch kolem tzv. kryptoměn nyní neustává. Stojaté vody sice rozčeřil v posledních týdnech Bitcon, ale čínská centrální banka nyní uvedla, že vyvíjí svou vlastní digitální měnu. Ta totiž podle několika zdrojů (např. Seeking Alpha, nebo rakouský magazín Der Standard) chce spustit kryptoměnu co nejdříve. A důvod? Tím hlavním je, že nad množinou již existujících virtuálních měn nemají čínské orgány patřičnou kontrolu, ale mezi důvody patří i to, že by nová kryptoměna mohla otevřít dveře stávající měně jüan do skupiny globálních rezervních měn.

Podle guvernéra čínské centrální banky Čou Siao-čchuana, který poskytl rozhovor Caixin Weekly, jsou papírové peníze „měnu poslední generace". Guvernér zároveň konstatoval, že centrální banka Číny zvažuje vydávat digitální měnu místo současného jüanu. Emitentem měny by měl být čínský stát a komerční banky by měly mít na starosti distribuci digitální měny. Hodnota měny by se odvíjela od současného jüanu, ale byla by distribuována digitálně, stejně jako Bitcoin.

Zajímavostí ale je, že čínská oficiální místa zatím přímo neříkaly, že rozvíjejí vlastní kryptoměnu, ale odvolávají se na boj proti praní špinavých peněz a obranu proti daňovým únikům. Čínský Bitcoin, tedy nová „státní" virtuální měna, by měla vycházet, stejně jako Bitcoin, z technologie blockchainu. To je databáze, která se používá v případě kryptoměn jako účetní kniha. Někteří komentátoři dávají podobné zprávy do souvislosti s tím, že čínské úřady si nevědí rady s popularitou Bitcoinu, nebo dalších technologických novinek ze segmentu platebního styku.

Jde například o to, že objem bezhotovostních plateb se v Číně podle zprávy World Payments Report za rok 2017 zvýšil o 63,2 procenta. Systém debetních karet se v Číně nikdy tak výrazně nerozvinul jako v Evropě a Číňané rovnou přešli na placení pomocí tzv. QR kódu a mobilní peněženku. A Bitcoin? V něm vidí státní a stranické orgány Číny hlavně nástroj, který ohrožuje oficiální čínskou měnu jüan. Kryptoměnovým burzám v zemi proto v září regulační orgány nařídily zastavit obchodování.

Jenomže snaha Číny může narazit na „útes neporozumnění“. Rizikem totiž je, že pokud technický princip Bitcoinu začnou uplatňovat státní orgány, může to vyvolat konflikty uvnitř kryptoměnové komunity. Tvrdí to Oliver Rui, profesor financí na šanghajské ekonomické škole China Europe International Business School. Podle něj jde o to, že v rámci kryptoměnové komunity se mnozí uživatelé považují za rebely a tento „status quo" by neradi přišli. Na druhou stranu se ale najde i dostatečný počet zastánců spolupráce se státními úřady, kteří vývoj čínské státní digitální měny podporují. A to i přesto, že Bitcoin vznikl jako protest proti státní kontrole měn.

Zastánci „státnídigitální měny tvrdí, že kryptoměna by dala Číně nejsilnější ekonomickou zbraň současnosti. A to proto, že může pomoci jüanu stát se světovou rezervní měnou, čímž by se Čína mohla stát dominantní ekonomickou mocností světa.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688