Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.11.2017 19:52:51

Oteplení vydrží do soboty, v případě inverze ale bude chladno

 

Teplá fronta, která přinesla srážky během úterý, vpustila do střední Evropy oteplení. Ta už je ale poměrně prochlazená, takže nastane klasický scénář podzimní inverze. Ve vyšších hladinách atmosféry bude na naše území proudit teplý vzduch od jihozápadu. Na horách tedy bude slunečno a teplo. Počasí nížin ale může zásadně ovlivnit inverze se svými mlhami a nízkou oblačností. V takovém případě bude nevlídno a chladno. Inverze bude opět doménou Českomoravské vrchoviny a přidat se může i většina Moravy. V Čechách je největší naděje na částečné protrhávání oblačností a solidní odpolední teploty. Studená fronta by se měla dostavit až v sobotu a přinese ochlazení podobné tomu, které jsme v Česku měli o víkendu.

Podívejme se na jednotlivé dny před námi, jak to bude na obloze a teploměru vypadat. Ve středu bude spíše malá oblačnost a inverze by se měla vyhnout většině území. Na severovýchodě může být ještě více mraků a posledních doznívajících srážek. Odpolední teploty příjemné, a to 8 až 12°C. Ve čtvrtek už se velká část republiky zahalí do mlh a nízké oblačnosti. Kde se přece jenom vyjasní, bude 9 až 13°C. Jenže pod pokličkou inverze čekejte jen 6°C. V pátek bude velmi podobně, na západě může přibývat už první frontální oblačnost. Jinak mlhy a nízká oblačnost. Při přechodném vyjasnění čekejte zase 9 až 13°C, jinak 7°C.

V sobotu to vypadá na studenou frontu, která přinese občasný déšť nebo přeháňky, na horách postupně sněhové. Odpoledních 7 až 11°C by už ovlivňovalo průběžné ochlazování. V neděli a dalších dnech bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, od středních nebo vyšších poloh sněhové. Teploty v rozmezí 2 až 7°C. Paní zima stále jenom naťukává střední Evropu a sníh si užívají hlavně hory a vrchoviny. Přechodně se vytratilo z českých zemí sucho, důležitější ovšem budou srážky na konci zimy a začátku jara.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty