Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Makroekonomika  |  20.11.2017 15:35:25

Co od nás chtějí zahraniční investoři? Nízké náklady na práci rozhodně nejsou na prvním místě

Ze studie Světové banky „ How Developing Countries Can Get the Most Out of Direct Invetments“ publikované na konci října tohoto roku vyplývá, že firmy v rámci rozhodování o tom, do které země budou investovat své peníze, nehledí příliš na nízkou cenu práce. Na horních místech žebříčku priorit firem z rozvinutých zemí jsou politická stabilita a „jistoty“ plus kvalita legislativy včetně vymahatelnosti práva. Důležitější než nízká hladina mezd jdou pro firmy také makroekonomická stabilita, dostupnost kvalifikované pracovní síly, velikost domácího trhu a stav infrastruktury. Nejčastějšími důvody, proč firmy ruší svůj záměr zahraničních investic jsou, kromě změny strategie směřování firmy, nestabilní makroekonomické podmínky a nevýhodné směnné kurzy, zhoršené legislativní a regulatorní podmínky

 

 

 

Při investicích na rozvíjejících se trzích zajímá firmy více financování a ochrana investic

Priority firem investujících v zahraničí se liší podle toho, jestli je destinací investic vyspělá či rozvíjející se země. U vyspělých zemí je pro firmy méně důležitá cena práce, zdanění a dostupné financování, zatímco v případě rozvíjejících se zemí hrají menší váhu dostupnost nemovitostí a velikost domácího trhu. U firem zaměřených na export hraje důležitou roli fyzická poloha a náklady na dopravu produktu do cílové destinace.      

 

 

Co zlepšovat je hlavně v oblasti politické stability

Více než daňové prázdniny pak firmy zajímají zejména transparentnost a předvídatelnost na politické a makroekonomické scéně, stejně jako záruky ochrany investic. Daňové prázdniny jsou přitom méně důležité pro firmy poskytující služby než pro výrobní podniky, kdy v případě služeb označilo existenci a nastavení daňových prázdnin za kriticky důležité či důležité 55 % firem poskytujících služby a 57 % firem s výrobními závody. Ze studie rovněž vyplývá, že jednotlivé země „cílují“ své daňové pobídky, přičemž nejžádanějšími jsou v tomto směru firmy ze zpracovatelského průmyslu a stavebnictví. Nejkratší daňové prázdniny nabízí evropské země (medián 6 let), nejdelší pak země z Blízkého východu a severní Afriky (medián 10 let). V České republice objem zahraničních investic roste čtvrtým rokem v řadě, zhruba třetina příchozích prostředků pak směřuje do zpracovatelského průmyslu. Objem zahraničních investic tedy roste i navzdory tomu, že úroveň polické stability v ČR dle Světové banky klesá (aktuálně 34. příčka, přičemž úroveň politické stability je srovnatelná se Slovenskem, Bahamami či Mauriciem).    

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688