Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.11.2017 12:04:31

BlackRock: 6 aktuálních investičních myšlenek

Investor by si měl vybírat aktiva podle dlouhodobého plánu a neřešit krátkodobá doporučení. Někdy ale cizí, nové myšlenky nemusejí být na škodu. Minimálně nabízejí nové perspektivy. I tak je možné brát nápady prezentované šéfem investičních stratégů společnosti BlackRock Richardem Turnillem. Když nic, jeho společnost má ve správě několik bilionů dolarů 

Podle Turnilla nyní ovlivňují trhy a ekonomiku tři základní témata - udržitelná globální ekonomická expanze a potřeba přehodnocení jak výnosů, tak rizik. Následujících šest investičních myšlenek by mělo pomoci investorům přizpůsobit svá portfolia tak, aby těmto výzvám dokázali čelit.

1. Upřednostněte akcie před pevným výnosem a uvažujte globálně

Akciím pomáhá stabilní ekonomické oživení a s ním související růst firemních zisků. Poprvé od roku 2005 rostou zisky o 10 % a více. Podle Turnilla jsou zajímavější trhy mimo USA, například EU a Japonsko, zajímavý růst (i po letošní rally) mají prý před sebou i rozvíjející se trhy. Evropa se vyznačuje nadprůměrnou ekonomickou expanzí a Japonsko zaznamenává skokové zlepšení v očekávaných výsledcích.

2. Zvažte sektory jako technologie nebo (americké) banky

Letošní štika mezi sektory je stále přitažlivá. Technologické firmy reportují výsledky výrazně nad odhady, a zajistily tak přibližně polovinu růstu akciového trhu v USA a Asii. Podle Turnilla jsou zajímavé také americké banky, kterým by se mohly zvednout marže z půjček díky strmějším výnosovým křivkám. Mohly by těžit také z deregulace.

3. Nezapomínejte na faktory

Investování na základě vybraných faktorů je dnes v módě. Podle Turnilla jsou zajímavé momentové a hodnotové strategie. První přístup má na rozvinutých trzích zajímavý růstový potenciál právě v obdobích expanze. Hodnotový přístup má zase dobrý základ v makroekonomice a může těžit také z investorského sentimentu. Opatrnost investorů vedla k tomu, že levné akcie jednoduše přehlíželi, ale změna nálady (podpořená expanzí) může hodnotovým titulům pomoci.

4. Dluhové nástroje mohou generovat zisky i v prostředí nízkých výnosů

"Kreditní spready jsou stále na historicky nízkých úrovních, ale i tak si myslíme, že jsou dluhopisy dobrým zdrojem příjmů s neutuchající poptávkou," říká Richard Turnill. Výnosy podle něj budou zajišťovány spíše prostřednictvím carry trade (obchodů s využitím rozdílných úroků v jednotlivých zemích) než zmenšováním spreadů, kvůli čemuž budou očištěné o riziko nižší než výnosy z akcií. Současné příznivé ekonomické prostředí a nízká volatilita na druhou stranu zlepšují platební morálku firem. U amerických dluhopisů Turnill preferuje co nejvyšší kvalitu, v EU zase nadnárodní, kryté a podřízené dluhopisy ve finančním sektoru.

5. Dluhopisy rozvíjejících se zemí mohou být zajímavé

"Líbí se nám možné cenové zhodnocení dluhopisů vybraných rozvíjejících se zemí díky nízké inflaci a utlumené volatilitě na měnovém trhu," podotýká Turnill. Pozitivně působícími faktory mohou být také globální hospodářský růst, růst cen komodit a investoři hledající zajímavý výnos. Centrální banky v rozvíjejících se zemích mají, na rozdíl od rozvinutých trhů, prostor pro snižování sazeb na pozadí stabilního růstu a nízké inflace. To může vést ke snižování rozdílů u úrokových sazeb, což povede k rychlejšímu růstu cen dluhopisů na mladých trzích. Hlavním rizikem těchto států dnes nejsou slabé měny, ale ztráta dynamiky globálního růstu, nárůst výnosů kvůli omezení monetárních stimulů nebo posilující americký dolar.

6. Zvažte státní dluhopisy

Měnová politika v USA i EMU by se měla normalizovat. Růst sazeb povede k jedinému očekávanému výsledku, a tím jsou nízké zisky, případně ztráty na trhu se státními dluhopisy. Přesto jsou podle Turnilla dlouhodobé státní dluhopisy dobrým nástrojem diverzifikace pro případ volatility a výprodejů na akciových trzích vyplývajících z geopolitických rizik, a proto by v portfoliu neměly chybět.

Do čeho investovat v roce 2018? Bitcoin, nemovitosti, akcie nebo zlato  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688