Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  16.11.2017 21:03:42

Svatý Martin řešil i Dawn raids čili místní šetření prováděné antimonopolním úřadem

Na závěr tradiční Svatomartinské konference, kterou pořádal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve svém brněnském sídle, se řešila tématika místních šetření, ke kterým mají zaměstnanci úřadu oprávnění.

Mimořádně významným vyšetřovacím oprávněním, kterým disponuje Úřad pro hospodářskou soutěž, je tzv. šetření na místě v obchodních prostorách firem, kdy vybraní pracovníci jsou oprávněni vstupovat do obchodních prostor šetřených soutěžitelů (“dawn raids”). V průběhu let 20012014 realizovali úředníci z ÚOHS přibližně deset takových šetření ročně.

Šetření na místě je podle místopředsedy ÚOHS Hynka Broma jedním z důležitých nástrojů realizace dohledu nad řádným dodržováním soutěžního práva. Použití procesního nástroje ze strany ÚOHS je vždy pečlivě zvažováno. Jeho zákonný rámec je vymezen v ustanovení § 21f a 21g zákona 143 /2001 Sb. o ochraně hospodářské soutěže.

Ředitel odboru kartelů Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Igor Pospíšil připomněl, že v posledních letech podstatně přibylo předem neoznámených místních šetření v podezřelých firmách a institucích. V roce 2015 jich bylo 18, o rok později již 28 a v letošním roce je jich prozatím 21.

Při místních šetřeních mohou úředníci nahlížet do obchodních záznamů, nacházejících se v těchto prostorách ve fyzické i elektronické podobě. Mohou si přitom také pořizovat jejich kopie, a jsou rovněž oprávněni zapečetit obchodní prostory  na nezbytně nutnou dobu. Šetření v obchodních prostorách konkrétního soutěžitele probíhá na základě pověření, vystaveného předsedou ÚOHS, a není k tomu potřeba předchozího soudního povolení. To je vyžadováno jen v případě, pokud by se jednalo o jiné než obchodní prostory, jako např. byty členů statutárního orgánu podezřelé obchodní společnosti.

Nárůst zmíněných šetření zdůvodňuje ředitel Pospíšil vyšší efektivitou pracovníků antimonopolního úřadu. “Máme více případů využití leniency programu. To je jeden zdroj informací a domnívám se, že jsme rovněž schopnější odhalovat větší množství případů protisoutěžního jednání,” konstatoval Igor Pospíšil. V rámci Leniency programu může být ze strany ÚOHS nabídnuta účastníkům kartelů shovívavost a případně i možnost neudělení pokuty. Pokud soutěžitel kartel ohlásí a poskytne k němu veškeré jemu dostupné informace a důkazy, může se kompletně vyhnout postihu či dosáhnout alespoň podstatného snížení pokuty. Více o pravidlech Leniency programu najdete na tomto linku

Pokuta milion korun za nezpřístupnění počítače

Antimonopolní úřad je oprávněn vyžadovat od soutěžitelů informace a podklady potřebné pro správní řízení. Může jít například o jakékoliv obchodní záznamy, jako jsou seznamy dodavatelů či odběratelů, obchodní smlouvy, údaje o obratech a podobně. Za nesplnění povinnosti poskytnout informace a podklady může úřad uložit soutěžiteli pokutu až do výše jednoho procenta z čistého obratu, dosaženého za poslední ukončené účetní období.

V této souvislosti ředitel Pospíšil připomněl, že v červnu 2015 prováděli úředníci ÚOHS neohlášené místní šetření, týkající se možné kartelové dohody v oblasti přebírání a skladování zboží. V rámci inspekce chtěli zástupci soutěžního úřadu prověřit také obchodní záznamy jednatele společnosti CZECH FROST. Z důvodu, že jednatel jmenované společnosti společně s dalšími zaměstnanci i přes varování neumožnil kontrolu požadovaných dat  nacházejících se v počítači, byla firmě uložena pokuta přesahující 1 000 000 korun. Krajský soud v Brně pořádkovou pokutu uloženou Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil letos v červnu.

O podobné zkušenosti během panelu věnovaného “dawn raids” na Svatomartinské konferenci hovořila Zuzana Šabová ze slovenského Protimonopolního úřadu. Zmínila společnost Tesco, která rovněž odmítla poskytnout údaje potřebné k šetření. Případ řeší nyní příslušný slovenský soud.

Zástupce advokátní kanceláře VKS Legal Tomáš Tyll konstatoval, že ÚOHS – pokud jde o délku šetření na místě – postupuje vždy velmi korektně. Ředitel odboru kartelů Pospíšil dodal, že místní šetření je většinou antimonopolním úřadem ukončeno téhož dne.

Kristián Chalupa

O Svatomartinské konferenci jsme již psali:

ÚOHS do konce roku pravděpodobně uzavře další správní řízení v oblasti významné tržní síly 16.11.2017

Narušení hospodářské soutěže orgány veřejné správy: on-line přenos z konference 15.11.2017

Aby Penta mohla koupit nemocnici v Topolčanech, musela prodat dopravu 15.11.2017

Mezinárodní konference ÚOHS začala v Brně – sledujeme online 15.11.2017

ÚOHS loni pokutoval a po procesu narovnání i „odpouštěl“ 15.9.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Příspěvek Svatý Martin řešil i Dawn raids čili místní šetření prováděné antimonopolním úřadem pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688