Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  16.11.2017 16:33:30

US - průmysl v říjnu překvapivě nabral tempo


Průmyslová výroba ve Spojených státech se za říjen zvedla o 0,9 procenta po 0,4% zářijovém růstu. Takové zrychlení překonává očekávání - konsensus byl nastaven na 0,5 %. Z velké části se na rychlejším tempu podílel chemický průmysl, který přidal skoro 6 procent. Dále přispěla také výroba ropy, aut či počítačů a elektroniky. V rámci utilit slušně stoupla produkce elektřiny, naopak těžební sektor klesal. 

Meziročně je produkce v americkém průmyslu o 2,8 % výš - podobná čísla jsme vídali naposledy začátkem roku 2015. Zpracovatelský průmysl zvýšil tempo na 2,5 %. Dané období je zatíženo efektem hurikánů, které se ale na průmyslu negativně nepodepsaly. Naopak, obnova zařízení atp. mohla výrobě pomáhat. Zlepšování dynamiky je však trendem, který trvá delší dobu a určitě ji nelze označit jako jednorázový jev. 



Náznaky listopadové kondice amerického průmyslu postupně chodí z regionů. Nejsou tak dobré jako před měsícem, ale stále se drží na poměrně vysokých úrovních, konsistentních s pokračující expanzí sektoru. 

Dnes to byl index za oblast filadelfského Fedu, jenž svými 22,7 bodu jen lehce zaostal za odhady. Stále tedy zůstává výrazně v pozitivních hodnotách. Podle průzkumu se průmysl v regionu může dál opírat o silný příliv nových objednávek, rychle navyšuje počty zaměstnanců a dodávky výrobků drží rychlé tempo. Cenový tlak na marže se ovšem zvýraznil.

Včera zveřejněný index z New Yorku se sesunul dolů z vysokých říjnových hodnot a dosáhl 19,4 bodu (také zde je neutrální nula). Zaostal tím za očekáváními, přičemž některé z dílčích indexů se snížily. Důležitý index nových objednávek se ale naopak zvedl a celkově newyorský index nepovažujeme za indikaci vážnějších problémů v průmyslu.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688