Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.11.2017 10:06:06

Komentáře k HDP - nejsilnější za 2 roky, všeobecný růst


Česká ekonomika si udržuje velmi silný výkon: meziroční růst HDP v letošním 3. čtvrtletí dle předběžných údajů zrychlil ze 4,7 procenta na rovných 5 procent. Jedná se o nejsilnější meziroční růst české ekonomiky za uplynulé dva roky, tedy od 3. čtvrtletí 2015. V mezičtvrtletním vyjádření rostl HDP tempem 0,5 %, což je velmi solidní výsledek, neboť letošní 3. čtvrtletí bylo takto porovnáváno s vysokou základnou, vytvořenou silným růstem ekonomiky v první polovině letošního roku.

 
Za svůj silný růst vděčí česká ekonomika v zásadě všem položkám na straně výdajů, tedy jak tuzemské spotřebě a investičním výdajům, tak růstu exportů. Zde se projevuje jak situace na tuzemském trhu práce a její dopad na náladu spotřebitelů, tak oživení investičních výdajů, spolufinancovaných z fondů Evropské unie. Vnější prostředí včetně hospodářského klimatu v eurozóně je pak velmi příznivé pro české exportéry.
 
Předběžný údaj o růstu HDP za letošní 3. čtvrtletí (0,5 % mezičtvrtletně, 5,0 % meziročně) odpovídá zcela přesně odhadům ČNB. Pro srovnání: trh očekával v průměru mezičtvrtletní růst HDP na úrovni 0,3 % a meziroční růst 4,7 %, z jednotlivých odhadů ale byla patrná poměrně velká nejistota a rozptyl odhadů tak byl dosti široký. Koruna v první reakci na data o HDP mírně posílila, nicméně si nemyslím, že bychom se měli dočkat výrazného pohybu: údaje o HDP jsou zcela v souladu s předpoklady centrální banky a v tomto ohledu by neměly vést k posunu v uvažování bankovní rady ČNB. I nadále tak očekávám, že bankovní rada vyčká s dalším zvýšením úroků spíše až na první zasedání v novém roce, tedy na počátek února, a že letos v prosinci zůstanou měnově-politické sazby ČNB beze změny.
 
Za celý letošní rok lze očekávat růst HDP České republiky zhruba v oblasti 4,5 %. Důležité samozřejmě bude, nakolik bude dále zpřesněn údaj o HDP za 3. čtvrtletí a zda se nedočkáme revizí údajů za první polovinu letošního roku. V roce 2018 by měl růst české ekonomiky zpomalit, i tak by se ale měl růst HDP udržet nad 3 %. Česká ekonomika operuje nad svým potenciálem, v řadě segmentů ekonomiky je patrné přehřívání (trh práce, trh nemovitostí) a tato situace volá po dalším zpřísňování měnových podmínek, a to jak skrze růst úroků ČNB, tak skrze další posílení koruny v průběhu roku 2018.
 
Radomír Jáč
hlavní ekonom

Generali Investments CEE

 

Hospodářský růst pokračoval svižným tempem i během třetího čtvrtletí. Předběžný odhad ukázal mezičtvrtletní růst o 0,5 %, což posunulo hospodářský výkon k meziročnímu růstu o 5 %.  

K růstu ekonomiky přispívá domácí i zahraniční poptávka. Spotřebu domácností podporuje vysoká zaměstnanost, která ve třetím čtvrtletí stoupla o 2 %, doprovázená zrychlujícím růstem mezd.  

Pokračuje rovněž oživení investic, k němuž nepřímo přispívá i zdražování práce. Podniky chronicky hlásí nedostatek pracovníků a jejich mzdové požadavky jako bariéru dalšího rozvoje, a postupně se snaží nahrazovat pracovníky automatizací či robotizací.

Exportní výkon zůstává silný díky solidní zahraniční poptávce hlavních obchodních partnerů. Odchod z kurzového závazku nemá pro růst v roce 2017 negativní dopad, exportéři jej vstřebávají poměrně hladce. Pomáhá jim jednak kurzové zajištění a také přechod na platby v eurech u co nejširšího okruhu nákladů. S oživením investic bude postupně slábnout i příspěvek čistého vývozu pro růst.

K růstu přispívá nejen silný výkon průmyslu, ale i většina odvětví služeb. Růst je rozložen napříč celou ekonomikou a zpracovatelský průmysl by mohl ve své roli tahouna ekonomiky letos ve službách nalézt silnou konkurenci.

Rychlý a výrazný nástup oživení investic, silná spotřeba domácností a robustní výkon exportu posunou celoroční růst HDP k 4,5 %.

Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace





 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688