Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.11.2017 15:09:04

Kupují se i ruiny, prudce roste poptávka po alternativních investicích


Hmotná aktiva, jako je například vzácné víno, tvoří sice jen malý segment třídy alternativních investic, ale během posledních tří desetiletí prošla významným růstem popularity. Ta stojí i za nákupem toskánské farmy z patnáctého století s cílem přeměnit ji na luxusní sídlo nabízené k pronájmu. Stephen Petasky ze společnosti Luxus Group na stránkách The Globe and Mail říká, že farma byla v podstatě jen ruinou a na její obnovu vznikl projekt několika bohatých lidí.

Restaurované budovy, kterým se dnes říká Podere Paníco, se ukázaly jako výjimečná investiční příležitost, kterou vyhledávají soukromí investoři zejména ze dvou hlavních důvodů. Prvním z nich je samozřejmě očekávaná vysoká návratnost. A druhým je snaha „dělat něco výjimečného“. Celý projekt je také odrazem rostoucí snahy bohatých lidí najít jiná alternativní aktiva, než jsou různé speciální půjčky či akciové investice. Peter Kinkaide ze společnosti Raintree Financial Solutions tvrdí, že právě proto se „stále více klientů ptá na investice do umění, starých automobilů a dokonce i na vzácná vína“. Zájem o podobná hmotná aktiva je podle něj vysoký a jde daleko za hranice dříve oblíbeného zlata

V roce 2016 spravovaly fondy zaměřující se na alternativní investice celkem asi 4 biliony dolarů aktiv, meziročně jejich aktiva rostla přibližně o 10 %. Posun k těmto investicím byl zpočátku znatelný zejména u institucí, ale nyní se stále více přidávají bohatí jedinci, kteří chtějí diverzifikovat svá portfolia. Investor Joel Clark říká, že takový přístup je vhodný, protože vývoj na trzích obecně nelze predikovat a je nutné být připraven na více scénářů. A jednou z výhod alternativních aktiv je jejich nízká korelace s aktivy obchodovanými na finančních trzích. 

Vedle diverzifikace mohou alternativní investice nabízet i vyšší návratnost, ale je nutné mít na paměti, že jsou také rizikovější a likvidita je u nich výrazně nižší než například u obchodovaných cenných papírů. Pro některé investory má velký význam to, když si na koupená aktiva mohou doslova sáhnout. Právě pro ně je vhodná například investice do vzácného vína či uměleckého díla. A zdá se, že jich je stále více. Například podle Artprice's Contemporary Art Market Report během posledních dvou desetiletí prudce vzrostl objem peněz na aukcích uměleckých děl. A tato zpráva také tvrdí, že od roku 2000 se roční výnos diverzifikovaného portfolia uměleckých děl pohybuje kolem 8 %. 

Rostoucí zájem o alternativní investice ovšem vede i k růstu cen na tomto segmentu trhu. Například v květnu se prodal obraz od Jean-Michela Basquiata za rekordních 110,5 milionu dolarů. Stephen Ranger z Waddington's Auctioneers & Appraisers říká, že nejpopulárnější jsou investice do vzácných vín.

 

Jedním z důvodů je i podobnost tohoto trhu s trhem akciovým, protože u některých druhů vín existuje trh s futures a dokonce existuje i Bordeaux index, který kopíruje vývoj cen hlavních obchodovaných vín. Ceny ale rostou i u vzácných hodinek a například Rolexy Paula Newmana se nedávno prodaly za 17,8 milionu dolarů.

Investice do alternativních aktiv ovšem vyžadují dovednosti, které většině tradičních finančních poradců chybí. Tato aktiva by také měla tvořit jen malou část investičních portfolií a hovoří se o tom, že jejich horní hranice by neměla překročit 20 %. Řada investorů se však řídí zejména svým nadšením pro určitá aktiva, což platí možná nejvíce u umění a vín. A také to asi platí u restaurované farmy v Toskánsku. Jak říká Petasky, „tato investiční cesta byla zábavnější než prostý nákup indexového fondu.“ 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688