Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  08.11.2017 06:28:14

DOWER-D: Zklamaly výsledky ČEZ nebo analýzy a odhady analytiků?

"Hospodářské výsledky analytiky zklamaly". Poměrně častý soud komentátorů poté, co firmy oznámí své výsledky nebo výhledy. Často vůbec nevystihuje úsilí, které musely k dosažení výsledků vynaložit. Podobné "příkré" soudy - negace má přece vysokou návštěvnost a čtenost - nejsou často ani tak kritikou společností, které výsledky nebo výhledy oznamují jako spíš hodnocením práce samotných analytiků. Své chyby v odhadech přenášejí na společnosti. A právě tady hledejme cestu k nalezení té "naší nej-společnosti".

Výše uvedené konstatování doplňuje námi v poslední době tak často vzpomínané nepsané burzovní pravidlo "kupuj zvěsti, prodávej zprávy". Viz i včerejší diskuze v glosách na Dower.cz směrem k ČEZ, graf 1, který už dávno není "jen o jádru".

 

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 7.11.2017



 

Mnoho let jsem pracoval v chemickém průmyslu a v energetice a myslím si, že bez znalosti konkrétních podmínek se lze jen těžko dobrat skutečné, protože jen "papírové", analýzy, potažmo skutečné, Buffettovy, vnitřní hodnoty akcie. Poskoky od čtvrtletí ke čtvrtletí cestou k nalezení vnitřní hodnoty té které konkrétní akcie určitě nejsou.

Běžní investoři, ale i mnozí zkušení, dost často podléhají emocím. Ať vlastním nebo importovaným. Oproti nim smart investoři emocím nepodléhají. Viz například včerejší, úterní, obchodování s akciemi ČEZ. To nebylo o emocích, ale o velmi, velmi chladném kalkulu. Nejdříve rychlý sešup. To když zapůsobilo vzpomínané pravidlo kupuj zvěsti, prodávej zprávy.  Pak následovala poměrně stejně rychlá konsolidace se závěrem v mírném poklesu. Přestože se objevily "rituální" komentáře o tom, jak výsledky ČEZ analytiky zklamaly. Otázka zní ale jinak: zklamal ČEZ nebo zklamaly analýzy, odhady a očekávání analytiků? Smart investoři "jen" využili sílu nepsané burzovní zkušenosti.

City a pocity musí jít při investování stranou. Doopravdy, ne že to jen s davem donekonečna opakujeme a říkáme. Tuzemský akciový trh, stejně jako všechny ostatní trhy, má v sobě pravidlo o prodávání zpráv a nákupu zvěstí zakódované. A z onoho kódu aktuálně vyplývá i zřetelně patrná tendence k "Babiš rally". Proto existuje vysoká, rozumem podložená pravděpodobnost, že tuzemský akciový trh nadále poroste.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688