Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.11.2017 16:49:13

Nadvláda pěti technologických gigantů je hrozbou, ale má i velké výhody


Apple, Amazon, Google, Facebook a Microsoft mají pod svou kontrolou nejdůležitější technologické platformy světa. Jejich moc se už více podobá moci vlád než korporací. Dobře to bylo patrné před několika dny, kdy šéfové Googlu a Facebooku (a také Twitteru) vypovídali před americkým Senátem o tom, jak jejich technologie mohly ovlivnit volby v roce 2016. „Už dlouho proto hovořím o takzvané hrozivé pětce, ale podle některých názorů je takový pohled mylný. Podle nich je naopak lepší, pokud nám vládne pár velkých společností, než kdyby to bylo sto společností menších,“ píše na stránkách New York Times Farhad Manjoo.

Technologie mohou být zneužity, což je dobře vidět právě na skandálu kolem ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb. Je tak skutečně dobré ptát se, zda není lepší, když můžeme požadovat nápravu od několika málo šéfů velkých amerických firem. A podobných argumentů, které tvrdí, že ona hrozivá pětka je vlastně tím nejlepším řešením, je více.

Technologie mohou způsobovat chaos a vyvolávat nejistotu. Mohou měnit společnost způsobem, který nikdo nečeká. O těch současných to platí zcela jistě – internet, mobilní telefony, sociální sítě, umělá inteligence a další mění způsob našeho života razantně. A je pravdou, že pokud za těmito technologiemi stojí několik málo firem, je relativně jednoduché řešit vzniklé problémy. 

Patrné je to například právě na tom, že americký Senát může přímo hovořit s šéfy Facebooku, Googlu a Twitteru a pomocí regulace či domluvy je donutit, aby provedli potřebné změny. To neznamená, že bude vyřešen každý problém, který se v souvislosti s novými technologiemi objeví. Nicméně alespoň máme možnost zkoušet řešení, která by v případě vysoce fragmentovaného odvětví možná nebyla. 

Moje rozhovory se zástupci hrozivé pětky ukazují také na jednu zajímavou věc: V každé z těchto společností se lidé domnívají, že ty ostatní jsou skutečně nebezpečné. Ale ptají se, proč jsem do této skupiny zařadil i jejich firmu. To ukazuje, že ani jedna z nich sama sebe nevnímá jako její součást a naopak se obává jejího zbytku (a také nových startupů). Panuje tu tedy i ostrá konkurence a to poskytuje základ optimismu. Mimo jiné to znamená, že všechny tyto společnosti dál mohutně investují do oblastí, ve kterých dominují, ale zároveň se střetávají na poli úplně nových technologií

 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688