Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  03.11.2017 08:04:01

Erste si na příští rok věří jako na letošní. Výnosu z úroků ubraly státní dluhopisy

Bankovní skupina Erste Group dosáhla za devět měsíců roku 2017 čistého zisku 987,6 milionu eur, za samotné třetí čtvrtletí 363,0 milionu eur při očekávání analytiků v konsensu Reuters 359 milionů eur. Meziroční pokles čistého zisku za devět měsíců o více jak 16 procent jde ale zejména na vrub loňskému jednorázovému prodeji podílu ve Visa Europe. Meziročně však o 1,2 % klesl také úrokový výnos, což banka spojuje především s vývojem úroků na držených státních dluhopisech.

Výsledek (zisk) je jasně nižší proti loňským 1179,2 milionu eur za devět měsíců roku. Ten byl ale pozitivně ovlivněn prodejem akcií ve Visa Europe. Jsme spokojeni s našimi posledními čísly, kterých jsme dosáhli při solidním růstu úvěrů o 5,6 procenta, s historicky nízkými náklady rizik a při velmi zdravé kvalitě aktiv s poměrem špatných (NPL ratio) úvěrů u 4,3 procenta, což je nejméně od roku 2008,“ reagoval šéf banky Andreas Treichl.

Čistý úrokový výnos bance za devět měsíců roku klesl o 1,2 procenta na 3229,3 milionu eur. Přes růst úvěrů jej banka vysvětluje nižším výnosem z portfolia nakoupených vládních dluhopisů. Provozní výsledek klesl o meziročně o 3,7 procenta na 1923,4 milionu eur. Celková aktiva bance narostla o 6,5 procenta na 221,7 miliardy eur, hotovost a ekvivalent na 22,1 z 18,4 miliardy eur.

Očekávány byly komentáře k plnění výhledu pro letošní rok a jeho nastavení pro rok příští. Erste uvedla, že je „na dobré cestě“ ke stanovenému ročnímu cílu růstu návratnosti kapitálu ROTE o 10 a více procent v letošním roce a stejný cíl si vytkla také pro rok 2018

Podkladovými očekáváními pro tento výhled jsou stabilní až mírně rostoucí tržby. Na českém trhu, kde Erste ovládá především Českou spořitelnu, banka spoléhá na růst úrokových sazeb Českou národní bankou a s tím spojení růst tržních sazeb. U růstu úvěrů očekává tempo nad 5 procenty. Oživení očekává také v Rumunsku.

Celkově na trzích obsluhovaných Erste očekává banka růst HDP o 2 až 4 procenta, tažen silnou domácí poptávkou, růstem mezd při klesající nezaměstnanosti a při fiskální disciplíně.


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688