Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2017 07:33:57

Trump vybral do čela Fedu Jeroma Powella

Prezident Spojených států Donald Trump vybral za příštího šéfa americké centrální banky Fed Jeromeho Powella, který je členem rady guvernérů Fedu. Pokud nominaci potvrdí Senát, vystřídá čtyřiašedesátiletý Powell v čele banky Janet Yellenovou, jejíž funkční období vyprší v únoru.

"Je jen málo postů, které jsou důležitější než tento," uvedl Trump při dnešním oznámení nominace, kterého se zúčastnil rovněž Powell. Prezident vyjádřil naději, že Senát Powella ve funkci rychle potvrdí.

Právník a bývalý investiční bankéř Powell byl do rady guvernérů Fedu jmenován v roce 2012 předchozím prezidentem Barackem Obamou. Powell, stejně jako Yellenová, podporuje umírněný přístup k měnové politice, charakterizovaný jen pozvolným zvyšováním úrokových sazeb. Jeho jmenování do čela Fedu by tak mohlo zajistit pokračování měnové politiky, která vyhovuje investorům.

Fed ve středu podle očekávání ponechal základní úroky beze změn, ale signalizoval budoucí zvyšování úroků. Poukázal na solidní růst ekonomiky i na zlepšující se podmínky na trhu práce.

Centrální banka naposledy zvýšila základní úrokovou sazbu na červnovém zasedání, a to o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta. Předpokládá se, že k dalšímu zvýšení úroků přikročí na prosincovém zasedání.

Vizitka Jeromeho Powella (64), kterého americký prezident Donald Trump vybral jako příštího šéfa americké centrální banky (Fed):

Powell, stejně současná šéfka Fedu Janet Yellenová, podporuje umírněný přístup k měnové politice, charakterizovaný jen pozvolným zvyšováním úrokových sazeb. Jeho jmenování do čela Fedu by tak mohlo zajistit pokračování měnové politiky, která vyhovuje investorům.

V roce 2012 byl republikán Powell jmenován tehdejším americkým prezidentem Barackem Obamou do Rady guvernérů Fedu, kde má momentálně na starosti bankovní předpisy pro Wall Street. V červnu 2014 byl jeho mandát obnoven až do roku 2028.

Pokud dnešní nominaci potvrdí Senát, vystřídá Powell v čele banky Yellenovou, která byla první ženou v čele této instituce a funkční období jí vyprší v únoru 2018.

Powell vystudoval politické vědy na Princetonské univerzitě a práva na Georgetownské univerzitě, v roce 1979 získal titul doktor práv.

Počátkem 80. let působil jako advokát, v letech 1984 až 1990 pracoval v investiční bance Dillon, Read & Company, kde se věnoval financování, obchodnímu bankovnictví a zastával pozici viceprezidenta.

V letech 1990 až 1993 působil jako vysoký úředník na americkém ministerstvu financí.

Narodil se 4. února 1953 ve Washingtonu.

Je ženatý, má tři děti.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688