Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.10.2017 18:14:11

Když se umělá investiční inteligence ukáže být umělou ignorancí

Roboti mohou být velkou příležitostí i hrozbou. S trochou fantazie je jednoduché si představit, že v budoucnu za nás budou dělat většinu nudné práce a na nás zbude jen ta kreativní, našeho ducha velebící. Zrovna tak se ale už celá desetiletí, či století bojíme, že nám stroje vezmou práci, těžit z nich budou jen ti nejbohatší a zbytek bude přežívat na sociálních dávkách. Podobně bipolární můžeme být i v úvahách o vlivu robotů na akciové a kapitálové trhy. Reálný vývoj nám asi ještě nějaký čas rozuzlení neposkytne, občas se ale objeví nějaká příhoda a událost, která něco napoví, či alespoň pobaví.

Já sám jsem v této oblasti optimistou – možná budeme škobrtat, ale věřím, že se posouváme směrem k onomu rozdělení práce na únavnou-robotickou a kreativní-lidskou. Následující příběh ale bude asi spíše příkladem onoho škobrtnutí. Točí se kolem německé společnosti Kuka, která se specializuje na automatizaci a robotizaci výroby. Takových jistě najdeme mnohem více, ale tato je v něčem hodně výjimečná. 

Jak poukazují na Bloomberg Gadfly, ETF jménem Global X Robotics & Artificial Intelligence (zkratka  BOTZ) masivně nakupuje akcie této firmy. Fond si letos připisuje hezkých 56 %, přispívají k tomu všechny jeho hlavní investice a zejména Kuka, která si připisuje 170 %. Na tom všem by stále nemuselo být nic podivného, ale pohled se mění ve chvíli, kdy zjistíme, že Kuka má jen velmi malý objem akcií na trhu. Čínská Midea totiž vlastní celých 95 % akcií a norský investiční státní fond má další 2 %. První z následujících dvou grafů ukazuje výjimečnou návratnost, kterou letos svým akcionářům generuje BOTZ:

 

Druhý graf ukazuje, jak se v posledních měsících prudce navýšil podíl BOTZu ve společnosti Kuka:

 

Vrcholem celého příběhu je, že BOTZ sám o sobě funguje na robotickém principu a drží se předem daných algoritmů. Proto je levný a atraktivní a proto své portfolio rebalancuje jen jednou za rok. Jenže nyní je BOTZ pro akcie Kuky v podstatě sám o sobě akciovým trhem. Kdyby šlo o aktivní přístup, mohli bychom spekulovat třeba o tom, že jde o sázku na odkup akcií Kuky majoritním vlastníkem. Nebo bychom hovořili o růstových příležitostech. Jenže o tom zde lze hovořit jen těžko. Investiční robot tu prostě kupuje akcie robotické firmy s velmi omezenou nabídkou, cena roste a s tím i návratnost ETF robota.

Kuka je malou společností, jejíž zisky postupně rostou na 87 milionů eur ve fiskálním roce 2015 a 2016, ale její provozní tok hotovosti klesl z 221 milionů eur roku 2013 na mínus 10 milionů v roce 2016 (značně rozházený je zejména pracovní kapitál). Své investice do provozu firma až do minulého roku hravě financuje z vnitřních zdrojů. Z pohledu na letošní čtvrtletní výsledky se zdá, že Kuka by dál mohla zajímavě růst, ale jak bylo uvedeno výše, BOTZ se fundamentu nevěnuje. Jeho motivace k současným nákupům je tak nejasná, jejich výsledek je naopak zřejmý – viz následující graf s cenou akcie Kuky:

 

Zdroj: Financial Times

Často se hovoří u umělé inteligenciartificial intelligence AI (někdy je mylně zaměňována za umělé vědomí, což je ovšem něco úplně jiného a pro nás jako tvůrce nedosažitelného). Výše uvedené je jedním z varování, abychom si dali pozor na to, co bych nazval „artificial ignorance“. Anglická zkratka pro tuto umělou ignoranci je stejná, ale důsledky této druhé AI jsou úplně jiné. Na trhu jimi může být například bezduché nafukování a praskání bublin, které nemá s jeho efektivním fungováním a cenotvorbou co dělat.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688