TNBiz (TN.cz)
Volby  |  23.10.2017 15:42:24

Hašek promluvil o pádu ČSSD. Řekl, co by mělo vedení udělat


Bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který se po volbách v roce 2013 snažil nahradit ve vedení ČSSD Bohuslava Sobotku, promluvil o příčinách pádu sociálních demokratů v letošních volbách. Strana získala jen 7,27 a ve Sněmovně bude mít 15 poslanců.

Podle Michala Haška nese odpovědnost za výsledek vždy lídr a vedení. "Dříve názorově pestrobarevné vedení ČSSD za Miloše Zemana, Vladimíra Špidly i Jiřího Paroubka vyhrávalo volby se zisky mezi 21 - 33 %. V názorové pluralitě byla síla sociální demokracie umožňující oslovovat různé voličské skupiny. Před několika lety se však ČSSD vydala cestou ‘jednoty’ a voliči to ocenili 7,5 %," napsal Hašek v pondělí na facebook.

Vedení by ale nemělo hromadně podávat demisi. Podle Haška se teď ČSSD musí pokusit důstojně se zúčastnit povolebních vyjednávání s ambicemi, které odpovídají volebnímu výsledku.

"To je ještě úkol současného vedení s mandátem z letošního sjezdu,pokud by hypoteticky všichni odstoupili, jednat za ČSSD by šel vrátný či uklízečka z Lidového domu?" ptá se Hašek.

Budoucnost ČSSD bude řešit mimořádný sjezd. Ten by se mohl konat 7. dubna v Hradci Králové. Jestli bude bývalý 1. místopředseda usilovat o návrat do vedení strany, Hašek neprozradil. Důležité podle něj je, aby se strana rychle zorientovala v novém politickém prostředí a připravila se na příští rok, kdy Česko čekají komunální volby.

Už v neděli k výsledku voleb uvedl, že "skončila polistopadová první Česká republika". Lidé podle Haška rozhodli o totální změně politické mapy v ČR. Pro ČSSD není volební výsledek fackou, ale knock outem. Varoval, že buď ČSSD pochopí, že by chybu měla hledat u sebe a ne u voličů, a projde restartem, nebo stranu čeká osud polské levice, která je okrajovou mimoparlamentní stranou.

Po minulých volbách, kdy strana získala 20,5 % hlasů a 50 mandátů, byl Hašek hlavou frakce, která vyzývala předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby za volební výsledek přijal zodpovědnost a ve vedení strany a vyjednávání o vládě skončil. Společně s Milanem Chovancem, Jiřím Zimolou, Jeronýmem Tejcem a Zdeňkem Škromachem se Hašek sešel v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Sobotka nakonec pokus o stranický puč ustál a kromě Chovance, který jako první setkání v Lánech veřejně přiznal, všichni ostatní členové protisobotkovské frakce ve vedení strany skončili, Hašek coby první místopředseda, Škromach jako místopředseda, Tejc jako předseda poslaneckého klubu a Zimola jako člen předsednictva a výkonného výboru strany.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688