Patria (Patria Finance)
Volby  |  19.10.2017 16:06:44

Volby, které přinesou pragmatické řešení imigrační krize a posílení Visegrádské čtyřky


Heinz-Christian Strache, který stojí v čele nacionalistů ze Svobodné strany Rakouska FPÖ, po oznámení výsledků celonárodních voleb prohlásil, že jeho strana sice nezvítězila, ale přesto získala vysokou podporu. Podle něj vítěz voleb Sebastian Kurz z Rakouské lidové strany ÖVP zkopíroval strategii Svobodné strany Rakouska. Podobný názor není ojedinělý. Jak na stránkách Bloombergu uvádí Leonid Bershidsky, podle převažujícího názoru se jednatřicetiletému Kurzovi podařilo dosáhnout volebního vítězství zejména tím, že svobodným ukradl jejich imigrační politiku.

FPÖ měla po uprchlické krizi roku 2015 velkou podporu veřejnosti a v průzkumech veřejného mínění jasně vedla. Pak ovšem přišel Kurz a svou stranu změnil na bezpečnou alternativu pro voliče, kteří chtěli omezení imigrace, ale nelíbily se jim hrubší rysy nacionalistů. Koneckonců FPÖ má za sebou historii styků s neonacisty v Rakousku i v Německu a to řadu umírněných voličů odrazuje. Kurz ale jeví ochotu spíše vládnout s FPÖ než se sociálními demokraty. 

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí oslabení své politické pozice a příčinou je její imigrační politika, která pustila do země víc než milion žadatelů o azyl. Kurz je v jiné situaci právě proto, že volá po změně přístupu k imigraci. Po většinu jeho krátké politické kariéry se zaměřoval právě na tuto oblast. Již od roku 2011 tvrdí, že na prvním místě musí být výuka jazyka. Němčina je totiž pro většinu lidí z jiných zemí hodně náročná. A lidé, kteří pracují na integraci, většinou tvrdí, že největší překážkou není rozdílná kultura, ale jazykové dovednosti. Kurz také prosazuje rychlé hodnocení pracovních dovedností imigrantů včetně dosaženého vzdělání. V roce 2013 pak prosadil změnu zákona o občanství, která pomáhá dobře integrovaným imigrantům, kteří umí dobře hovořit německy a přispívají k rozvoji společnosti. 

Kurz následně pracoval na návrhu integračního zákona, který po imigrantech požaduje podpis „integrační dohody“. Ta požaduje, aby přicházející byli vzděláváni v oblasti německých a rakouských hodnot a kultury a pokud při následných zkouškách neuspějí, zaplatí pokutu. Kurz tvrdí, že „nevzdělanci z Afghánistánu“, kteří se nehodlají učit německy, vytvářejí na trhu práce problémy pro dobře integrované muslimy. Zaměstnavatelé a společnosti totiž většinou mezi těmito skupinami nerozlišují. Vůdce lidovců si sice znepřátelil muslimy některými kroky, jako je odsouzení muslimských školek, nejde ale na rozdíl od Stracheho o protiislámského agitátora. Jeho postoje se spíše podobají tomu, co po roce 2015 prosazuje Merkelová a její partneři, jen se o to pokoušel už mnohem dříve. 

Kurz ve skutečnosti neimituje FPÖ, ale snaží se pragmaticky reagovat na obavy voličů. Strache zase poslední dobou ustoupil od ostré rétoriky zaměřené proti EU. Jeho těžko skrývaný antisemitismus a barvitá minulost je ale pro řadu starších politiků stále těžko stravitelná. Kurz je mladý a jeho historická vzdálenost od doby nacismu je větší, tudíž pro něj může být Strache přijatelnějším partnerem. Pro Rakousko by to bylo svým způsobem potěšující, protože jde o zemi, kde má krajní pravice tradičně silné kořeny a na tom se v dohledné době nic nezmění. Kurz se namísto boje s ní snaží o konstruktivnější řešení problémů, na které se pravice zaměřuje. To je významná role v zemi, kde se nemalá část voličů stále hlásí k otevřenému nacionalismu. 

Výsledky rakouských voleb by tak mohly vést k obratu v celoevropské imigrační strategii, snížit xenofobní tenze a vytvořit lepší program integrace, než jaký prosazují zastánci multikulturalismu. Pevnější postoj proti imigraci ale také posune Rakousko směrem k zemím Visegrádské čtyřky – k Polsku, Maďarsku, Slovensku a České republice. V Polsku vládnou nacionalisté, na Slovensku je krajní pravice členem vládní koalice. Maďarský premiér Viktor Orbán je Stracheovým oblíbencem a Česká republika je dlouhodobě euroskeptická. Pokud se k těmto zemím přidá tradiční demokracie, jakou je Rakousko, budou možná cítit větší sílu na prosazení své imigrační politiky a svého postoje k dalšímu prohlubování evropské integrace. 


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688