Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  18.10.2017 20:29:20

YM | Dow Jones futures

Dow Jones je nejznámějším světovým indexem, který zahrnuje akcie třiceti amerických blue chip společností patřících mezi největší a nejlikvidnější tituly. Podrobné představení indexu Dow Jones se nachází v samostatném článku. V tomto článku se dozvíte, jakým způsobem je možné investovat do indexu.

Dow Jones futures

Nejrozšířenějším způsobem investování do indexů je obchodování futures kontraktů. Jedná se o dynamický způsob obchodování, jelikož je v něm zahrnuta finanční páka, která je vyjádřena tzv. multiplikátorem. Jedná se o burzovně obchodované instrumenty, které mají danou expiraci, proto jsou vhodné především pro krátkodobé obchodování.

YM – Nejobchodovanější futures na Dow Jones index

Nejlikvidnějším futures na Dow Jones je CME E-mini Dow Jones Futures obchodovaný pod tickerem YM. Tento futures kontrakt se obchoduje na burze ECBOT, která je elektronickým trhem burzy Chicago Board of Trade (CBOT). CBOT je nejstarší opční a futures burzou světa a byla založena v roce 1848. V roce 2007 se CBOT spojil s Chicago Mercentile Exchange (CME) a vytvořili CME Group.

obchodní platformě Trader Workstation je označen jako Mini Sized Dow Jones Industrial Average $5 a je uvedeno, že se tedy obchoduje na burze ECBOT. Jak napovídá název, multiplikátor indexu je 5, což značí, že hodnota kontraktu je pětinásobná vzhledem k reálné ceně indexu. Pokud je hodnota indexu 22 000 bodů, pak hodnota futures kontraktu (face value) odpovídá $110 000 (22 000 bodů * 5).

Na nákup futures kontraktu však nepotřebujete celých $110 000, jelikož Vám stačí pokrýt marži. Nezbytná marže pro intradenní vstup do pozice je aktuálně $3 250, což odpovídá páce ve výši téměř 35. Pro držení přes noc je blokována marže dvojnásobná, což značí páku zhruba 17,5.

Kvůli vysoké finanční páce je zřetelné, že futures kontrakt YM je vhodný pro intradenní spekulaci na nárůst nebo pokles hodnoty indexu.

Likvidita na YM futures

Likvidita na YM je dostatečně vysoká, jelikož se denně zobchoduje okolo 150 000 kontraktů. Jedná se o desetinu průměrného zobchodovaného objemu na nejlikvidnějším futures na index S&P 500, avšak s ohledem na velikost průměrného příkazu, která je běžně nekolik jednotek kontrakty, je to dostatečné. V bidu i asku je už na prvním levelu k dispozici i několik desítek limitních pokynů.

Díky vysoké likviditě na kontraktu YM je na trhu nízký spread, který se obvykle pohybuje pouze okolo jednoho bodu. V méně likvidních částech obchodního dne se může rozšířit i ke dvěma bodům. Tudíž implikované náklady vlivem spreadu jsou nízké.

Obchodování futures na Dow Jones

Futures kontrakty mají expiraci, kterou je nutné zohlednit při výběru vhodného kontraktu. Kontrakt YM se obchoduje v tříměsíčních cyklech, tudíž během roku se vystřídají čtyři expirace (březen, červen, září, prosinec). Nejlikvidnější kontrakt je ten s nejbližší expirací, avšak s blížící se expirací roste likvidita i na dalších kontraktech. Ke konci obchodování kontraktu dochází třetí pátek v kontraktním měsíci s uzavřením amerického trhu.

Důležité pro tradery jsou obchodní hodiny, během kterých je možné tento kontrakt obchodovat. Obchodování futures na Dow Jones prostřednictvím kontraktu YM probíhá stejně jako u ostatních amerických indexů na burzách CME a ECBOT, což značí, že trh je otevřen téměř 24h od pondělí do pátku. Investiční týden otevírá o půlnoci z neděle na pondělí a obchoduje se až do 22:15, kdy začíná krátká pauza 15 minut. Ve 22:30 obchodování pokračuje do 23:15, kdy začíná pauza 45 minut do půlnoci. Po půlnoci se obchodování opět rozbíhá.

Pro futures tradery je to klíčová informace, jelikož prodloužené obchodní hodiny značí více obchodních příležitostí a také větší využití stop-loss příkazů. Jelikož je trh otevřený i přes noc, velké gapy na indexu Dow Jones nemusí poškodit portofolio, pokud je stop-loss vhodně nastaven.

Souhrn klíčových informací je v tabulce níže:

Kontrakt Dow Jones futures
Symbol YM
Burza ECBOT
Měna USD
Expirační měsíc březen, červen, září, prosinec
Obchodní hodiny 0:00 – 22:15, 22:30 – 23:15,
5 dní týdně
Velikost ticku 1 bod
Multiplikátor 5
Počáteční marže $ 2437,50
Udržovací marže $ 4875
Chcete více informací o obchodování futures u  LYNX? Klikněte zde

 

Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz. 

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

The post YM | Dow Jones futures appeared first on LYNX Czech Republic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.11.2008US futures: 8000 pro Dow Jones opět trampolínou? Josef Stoulil (Capital Partners)
01.11.2000Dow Jones drží Al Gora v sedle Matúš Sklenár (Fio, burzovní společnost a.s.)
21.09.2000Amerika hledá čím by zastavila pád DOW Jonese Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.09.2000USA: Zatímco Dow Jones vzrostl, NASDAQ opět poklesl Aleš Vávra (Renesance Capital Invest, a.s.)
08.05.2000Nasdaq se propadl, Dow Jones mírně v plusu Oldřich Bazala (Böhm & partner a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688