TNBiz (TN.cz)
Volby  |  17.10.2017 21:18:54

Jisté bydlení i vyšší mateřská: Sliby stran před volbami k rodinné politice

Velkým předvolebním tématem je kromě jiného rodina. Politické strany a hnutí lákají třeba na dostatek míst ve školkách, na výhodné novomanželské půjčky nebo částečné úvazky pro matky s dětmi.

Větší respekt k rodinám či rodina jako základní pilíř celé společnosti. To jsou jen některá hesla, kterými politici lákají své voliče - třeba z řad rodičů. Co konkrétně se ale pod nimi skrývá? Politické strany se shodují na tom, že je třeba něco dělat hlavně s bydlením.

"Musíme především pomoci s dostupným bydlením pro mladé. My potřebujeme stavět tak 40 tisíc bytů ročně, to je podle mě závazek pro příští vládu," sdělil volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Chceme aby se obnovila jak družstevní výstavba, tak aby obce měly dostatek peněz na stavbu startovacích bytů," osvětlil přístup KSČM Vojtěch Filip. "Je to dostupné bydlení, výstavba obecních sociálních bytů," souhlasil i Ivan Bartoš z Pirátské strany.

Politici vesměs slibují pomoc hlavně matkám. "Mateřská je dneska vyplácena poměrně nespravedlivě. Ženy, které vydělávají třeba průměrnou mzdu, by dostávaly 70 % svého původního výdělku jako mateřskou," naznačila plány TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Chceme podpořit vysokoškolačky, které například nikdy nepracovaly a zakládají rodiny. My je musíme ekonomicky podpořit vlastně hned u toho prvního dítěte," prohlásil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

A hledají se také způsoby, jak matkám pomoci skloubit práci s rodinou. Například hnutí ANO by chtělo maminkám po mateřské umožnit pracovat třeba jen šest hodin. TOP 09 zase navrhuje možnost odečíst si z daní náklady na chůvu.

Právě na rodině staví svůj volební program hlavně lidovci. "Chceme, aby maminky mohly odcházet, pokud budou chtít, za každé dítě o jeden rok dříve do důchodu," říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Aby byl dostatek míst ve školkách, chce zajistit jak levice, tak pravice. Například podle ODS a TOP 09 by poslední rok školky neměl být povinný. "Stát musí pomoci obcím například vypsáním zvláštních dotačních titulů, aby se školky mohly budovat," uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

A podle slibů sociálních demokratů, komunistů a třeba SPD se novomanželé mohou v budoucnu těšit na výhodné novomanželské půjčky. "Ve výši 300 tisíc korun, bude to podmíněné pracovní minulostí rodičů, čistým trestním rejstříkem a také tím, že dosavadní děti nemají neomluvené hodiny ve škole," doplnil Tomio Okamura z SPD.

Většina stran také upřednostňuje rodinnou péči před kojeneckými ústavy a dětskými domovy.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688