Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.10.2017 18:33:38

Summary: Míří spojení amerického T-Mobilu a Sprintu do finále?

T-Mobile US 

Po několika týdnech odmlky tady máme další zprávy ohledně fúze třetího a čtvrtého největšího bezdrátového operátora v USA. Dle anonymních zdrojů se zdá, že jsou tyto dvě společnosti konečné připraveny oznámit záměr vzájemného spojení. Zajímavější je však dodatek, že dopředu neplánují žádnou divestici svých aktiv. Operátoři si pravděpodobně chtějí udržet co nejširší vysílací pásmo a dotáhnout synergie na maximum a nejdřív si tedy počkají na požadavky regulátora. Připomeneme, že TMUS v tomto roce skoupil v aukci 45% frekvencí v 600MHz pásmu za 8 mld. USD. Sprint oficiální nabídku nepodal. Uznáváme, že minout všechnu svoji hotovost na rozvaze (na účtech zůstalo 180 mil. USD na konci 2Q2017) jen proto, aby byla část spektra poměrně vzápětí odepsaná, by nebylo příliš strategické. Je třeba však poukázat na fakt, že kombinovaný TMUS a Sprint by ovládal dohromady více než 300 MHz vlnového spektra. Ani zavedení hráči, Verizon a AT&T, nedisponují takovýmto pokrytím. Je vysoká pravděpodobnost, že regulátor bude mít značné výhrady.

 

Aby toho nebylo málo, agregovaný počet zákazníků (z kategorie wireless) těchto operátorů je cca 134 mil. Nově vzniklá společnost by se tak dostala do těsného závěsu za Verizon (147 mil.) a AT&T (137 mil.). Další v pořadí, US Cellular, by se svými 5 mil. zákazníků zůstal daleko za svými konkurenty (můžeme-li v tom případě ještě vůbec mluvit o konkurenci). Tržní prostředí by se tím opět o něco přiblížilo směrem k oligopolu. To však nemusí být nutně známka toho, že se rozšíří přebytek výrobce na úkor přebytku spotřebitele. Za příklad si vezměme tvrdou hru, kterou T-Mobile US nadále hraje s levnými datovými balíky. Takovéto boje můžou pokračovat spolu s příchodem technologie 5G, která se očekává v nejbližších letech.

  

Určitě se však můžeme připravit na tvrdá vyjednávání s regulátorem, kterým je v tomto případě U.S. Federal Communications Commission. I když je tato administrativa zajisté nakloněna korporátní sféře (stačí se podívat na profil Ajita Paia, současného šéfa tohoto úřadu), můžeme si být téměř jisti, že určité koncese se po T-Mobile a Sprint budou požadovat. To si samozřejmě uvědomuje také management. Jedním z jeho hlavních vyjednávacích bodů bude pravděpodobně synergie při zavádění technologicky a finančně značně náročné 5G sítě. Tato technologie si vyžaduje vysokou frekvenci (od 30GHz nahoru), která umožní rychlé a objemné bezdrátové datové toky díky krátkým vlnovým délkám. Nevýhodou je, že krátké vlnové délky (jak jejich napovídá název) mají krátký dosah a ztrácí se při přechodu zdmi. Infrastruktura nutná pro pokrytí musí být tím pádem hustší, což ústí ve vyšší kapitálové a provozní výdaje. Přesvědčí-li vyjednávací týmy operátorů, že přenesou úspory na zákazníka v podobě příznivějších cen, tak by regulátor mohl být shovívavější.

 

Trh netrpělivě čeká na jakékoli jednoznačné zprávy ohledně fúze. Také kvůli nejistotě ohledně její budoucnosti dnes T-Mobile US obchoduje s diskontem vůči cílové ceně trhu ve výši 16 %. Efekt je patrný také na relativní valuaci. Plánovaný poměr Enterprise value a EBITDAroku 2018 má v případě TMUS hodnotu cca 7,0x, což je srovnatelné se společnostmi Verizon a AT&T. To jsou však stabilní dividendové tituly, od kterých se neočekává další prudký růst a jejich valuace by tak měla být poměrně nižší. Z toho můžeme vyvodit, že stagnující cenu akcií T-Mobile US pomalu dobíhají zisky a TMUS se postupně stává relativně levnějším titulem.

 

Trhy na oznámení téměř nereagují a TMUS zůstává na páteční zavírací ceně. Sprint posiluje jen o 1 %. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688