Research (W4T.CZ)
Investice  |  12.10.2017 10:37:41

Akcie CETV v návaznosti na rekordní pokles shortů na nových „maximech“

Akcie Central European Media Enterprises (CETV) ve středu na Nasdaq prorazily předchozí letošní maxima, resp., uzavřely nejvýše od února 2014 na 4,60 USD. Dnes by tak na pražské burze měly doháněním vývoje pokořit zpět hranici 100 korun.

Akcie CETV zaznamenaly první výraznější pohyb výše již minulý pátek 6. října na závěrečných 4,35 USD. Tehdy se zobchodovalo přes milion akcií, tj. vůbec nejvíce od 12. července. Většina obchodů toho dne se uskutečnila zhruba v polovině zámořské seance po proražení hranice 4,20 USD, kdy se titul strmě posunul výše ke svým závěrečným hodnotám.

Propad short pozic

Po následných dvou seancích nevýrazných změn titul ve středu dostal nový impuls. Analytik Jiří Zendulka k tomu říká: V rámci pravidelného půlměsíčního reportu burz o short pozicích se ukázalo, že sázky na pokles se skokově snížily na již jen 2,8 milionu akcií CETV. Na titulu se jedná o vůbec nejnižší objem za posledních 6 let. Oproti předchozímu stavu investoři uzavřeli téměř 2,2 milionu short pozic! Prudší uzavírání krátkých pozic titul nikdy nevykázal. Daný vývoj evidentně indikuje dále vzrůstající důvěru ve společnost a ve středu poslal firemní akcie prudce vzhůru, když i technicky došlo k proražení letošních maxim.“

Vysvětlivka „short pozice“: Do prodejní (short/krátké) pozice vstupuje investor, který spekuluje na pokles ceny podkladového aktiva. Prodává tedy podkladové aktivum za aktuální cenu s očekáváním, že jej v budoucnu dokoupí zpět za cenu nižší a realizuje tedy zisk. Pro tuto operaci si investor vypůjčuje daný cenný papír od brokera.

Technický pohled na akcie CETV

Jak jsme informovali v posledním reportu o shortech, akcie CETV se před více než 2 týdny dostaly na spodní hranici postranního trendu, který již pět měsíců zaznamenávaly v pásmu cca 3,90 – 4,40 USD. Spekulovali jsme, zda se opět s příchodem nového kvartálu nasměrují výše. Stalo se tak, středeční vývoj navíc technicky znamená již vybočení ze zmiňovaného postranního trendu.

Nutno však hned dodat například již v červenci zmiňované další technické hranice. K první se totiž titul posunul prakticky již nyní, resp. v listopadu 2011 po tehdejším poklesu našel u daných úrovní support. Dne 17. února 2014 se pak naopak po skokovém růstu na závěrečných 4,74 USD jednalo o „strop“. Pokud se titulu podaří dostat výše, technicky by si otevřel cestu na mnohem vyšší úrovně, resp. za výraznější hranici lze zopakovat úrovně až u hranice 6 USD.

Vývoj akcií CETV na Nasdaq za posledních 5 let

CETV graf vývoj na Nasdaq

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688