Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.10.2017 09:03:13

MMF zlepšil výhled globální ekonomiky, letos čeká růst o 3,6 %

 

Mezinárodní měnový fond zlepšil výhled růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok, v obou případech o 0,1 procentního bodu proti předchozí prognóze. Na letošní rok tak fond počítá s růstem HDP o 3,6 procenta, na příští rok pak se zrychlením na 3,7 procenta. MMF to dnes uvedl ve své pravidelné podzimní zprávě o výhledu světové ekonomiky. Měnový fond zlepšil výhled i pro Českou republiku.

Loni globální ekonomika vzrostla o 3,2 procenta, což byl nejpomalejší růst od vypuknutí globální finanční krize.

K silnějšímu růstu přispívá zvláště zotavení investic, obchodu a průmyslové výroby doprovázené posílením podnikatelské a spotřebitelské důvěry. Růst výrazně zrychluje v Evropě, Japonsku, Číně a ve Spojených státech.

Měnový fond zlepšil i výhled pro Českou republiku. Letos má tempo jejího růstu zrychlit na 3,5 procenta z loňských 2,6 procenta. Příští rok ale růst české ekonomiky zpomalí na 2,6 procenta. V jarním výhledu předpovídal fond zrychlení růstu české ekonomiky na letošní rok na 2,8 procenta, na příští rok očekával růst o 2,2 procenta.

Současný globální vzestup je podle MMF mnohem širšího rázu než v posledních deseti letech. Zhruba 75 procent světové ekonomiky, měřeno HDP v paritě kupní síly, přispělo ke zrychlení růstu. Zbývajících 25 procent je však stále možným zdrojem destabilizujících šoků.

Zlepšil se výhled pro rozvinuté země, zvláště pro eurozónu, v mnoha zemích ale zůstává nízká inflace a růst produktivity, přičemž stárne populace. Problémy mají rozvojové země a státy s nízkými příjmy zaměřené na vývoz komodit, zvláště energií. Několik se jich potýká s občanskými a politickými nepokoji, převážně na Blízkém východě, v severní a subsaharské Africe a v Latinské Americe.

Mnoho z těchto zemí také patří k těm, které jsou nejvíce vystaveny negativním dopadům změn klimatu, což již pociťují prostřednictvím častějších extrémních výkyvům počasí, jako jsou vlny veder a silných srážek.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688