Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.10.2017 15:04:24

Marek Rehberger: Firma na prodej? Teď za ni můžete dostat nejvíc


Trh fúzí a akvizic má za sebou zhruba sedm let nepřetržité expanze. Prodejní ceny evropských firem jsou v současnosti nejvyšší minimálně od roku 2010, investoři ale stále hledají, jak svoje peníze co nejlépe zhodnotit. Pro prodej firmy nebyla za poslední roky lepší chvíle, než je nyní, říká Marek Rehberger z Patria Corporate Finance.

Zatímco před sedmi lety se veřejně obchodované společnosti v průměru prodávaly za osminásobek provozního zisku EBITDA, nyní prodejní ceny běžně dosahují desetinásobku EBITDA.

„Hodnoty firem jsou z našeho pohledu na rekordních maximech. Neříkáme, že neporostou ještě nějakou dobu výše. Pokud se ale na situaci díváme optikou vlastníka firmy, pokud by zvažoval čistě hypoteticky prodej firmy, tak z našeho pohledu zřejmě v uplynulých 10 letech nebyla lepší doba, než je nyní,“ uvedl na okraj dnešního setkání s novináři Rehberger, který je výkonným ředitelem Patria Corporate Finance. Pokud majitelé firem tedy zvažují, co dál, a pozorují, že už nechtějí pokračovat ve stávajícím podnikání, "právě teď mohou za svou firmu dostat nejvíc“.

Žádný strom neroste do nebes

Česká ekonomika i evropská ekonomika jsou nyní ve velmi slušné kondici. Firmy i jednotlivci mají přebytky hotovosti a v situaci, kdy nízká inflace sráží výnosy investic, hledají způsob, jak peníze co nejvýhodněji zhodnotit. Loni se na evropském trhu uskutečnilo více než 13 tisíc fúzí a akvizic v rekordní celkové hodnotě 766 miliard eur a lze předpokládat, že letošní rok bude podobně silný.

Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš ale upozorňuje, že dobré časy, ve kterých se podle něj nyní z tohoto úhlu pohledu nacházíme, nemusejí trvat věčně a zadělávají na určité problémy:

„Práce bude zdražovat, co může ovlivnit ziskové marže, jak se vlastně děje již nyní. Peníze jsou stále levné a budou zdražovat. Možná ne nijak závratně, ale nikdo neví, zda se neotočí dlouhodobý trend, kdy v posledních 30 letech peníze jenom zlevňovaly. A třetím argumentem je averze vůči riziku, která je extrémně nízká. Je to vidět na vyspělých i emerging market trzích a z mého pohledu může v budoucnu překvapit jenom nárůstem,“ říká Bureš.

Bohatý princ může leccos změnit

Rehberger upozornil, že situace na trhu fúzí a akvizic se může měnit i velmi rychle, pokud na příklad do situace vstoupí privátní investor, jehož nabídka může dění otočit. Jako příklad uvedl převzetí společnosti Pegas Nonwovens. Plán dobrovolné nabídky na odkoupení jejích akcií oznámila rodinná investiční kancelář R2G Rohan Czech 17. července. V okamžiku vypořádání akcií z převzetí Pegasu k 5. říjnu 2017 měl tento někdejší minoritní akcionář Pegasu ovládat 88,55procentní podíl na základním kapitálu Pegasu.

„Když se podíváte, tak jde o velmi zajímavý titul, který přišel na burzu před více deseti lety. Je to poměrně zajímavá, stabilní firma se zajímavým dividendovým výnosem, a najednou ničeho nic přišel ´bohatý princ´, který firmu za šest sedm miliard korun skoupil,“ podotkl Rehberger.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688