TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  10.10.2017 13:16:56

Politici se hádají o lithium. Víte, co to je? Používáme ho denně.

Lithium se stalo velkou otázkou pro české politiky. Většina lidí ale vůbec netuší, co to je. Lithium se přitom označuje jako strategická surovina 21 století. Používá se hlavně při výrobě baterií, ale obsaženo je v řadě dalších moderních technologií.

Těžba lithia by mohla státu přinést stovky miliard korun. Není proto divu, že se stala před volbami velmi diskutovaným tématem. Většina lidí, oslovených v anketě, přitom o lithiu neví vůbec nic, případně jen to, že jde o nějaký kov.

Lithium se skrývá hlavně pod Cínovcem v Krušných horách. Právě o toto ložisko se rozhořely boje mezi politiky a jejich stranami. Nemohou se shodnout na tom, kdo a za jakých podmínek by měl mít na nerostné bohatství a jeho těžbu nárok.

Lithium je velmi lehký a měkký kov, který překrojíte i nožem, jak si mnozí pamatují ze školy. Dobře vede elektrický proud a teplo. Je ale také vysoce hořlavý a žíravý, teploty tání a varu má poměrně nízké. V plynném stavu má hnědou, v kapalném temně modrou a v pevném stříbřitou barvu.

Z lithia se vyrábí baterie, které nosíme u sebe a používáme každý den. Jsou v mobilních telefonech, počítačích a v poslední době se stále častěji používají v dopravě. Díky lithiovým bateriím se po městech prohání ekologičtější elektromobily nebo autobusy.

Lithium by se mohlo díky svým vlastnostem, které využívají vědci k rozvoji moderních technologií, v budoucnu stát klíčovou surovinou. Jde o opravdu vzácný prvek, kterého má Česká republika páté největší zásoby na světě.

Jeho těžba a zpracování jsou ale složité. "Hlubinným způsobem vytěžíme rudu, kterou rozdrtíme, rozemeleme a rozdělíme na jednotlivé minerály," popsal Jiří Botula z Institutu čistých technologií těžby a užití energetických surovin na VŠB TUO.

Pak přijde na řadu mnoho dalších chemických procesů. "Získávání lithia z rudy, to je velice dlouhý a velice drahý proces," potvrdil Vladimír Slivka z Hornicko-geologické fakulty stejné univerzity.

Další použití má tento kov třeba v kosmickém průmyslu nebo jaderné energetice. Používá se také v lékařství, například do medikamentů proti depresím. Sloučeniny lithia se používají i při ztvrzování betonových ploch, výrobě detektorů pohybů nebo porcelánu či ve sklářském průmyslu.

Cena lithia se na celosvětových trzích stále zvyšuje, nyní se pohybuje v přepočtu za 200 tisíc korun za tunu, cena ale podle odborníků ještě poroste, a to právě kvůli stále častějšímu využívání lithia v bateriích v dopravě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688