Mgr. Mercedes Wimmerová (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  22.09.2017 00:00:00

Za korunové dluhopisy padají trestní oznámení

Rozsáhlá kontrola korunových dluhopisů vyvolala mezi firmami chaos. Finanční správa podala minimálně 25 trestních oznámení. Nové daňové přiznání podalo více než 30 firem a živnostníků, díky tomu připlulo do státní kasy devět milionů korun. Úředníci kontrolují firmu po firmě a hledají další nesrovnalosti.  

Šéf finanční správy Martin Janeček letos začátkem března všechny poslance ujišťoval o tom, že nákup korunových dluhopisů probíhal v souladu se zákonem. Teď je všechno jinak. Finanční úřady zahájily kontroly a začala padat první trestní oznámení. Z postupu je více než zřejmé, že mnoho firem vydalo korunové dluhopisy právě proto, aby se vyhnuly placení daní.

Ve zprávě o kontrolách korunových dluhopisů vyplývá, že kontrole finančních úřadů podlehne 1526 emisí dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny. Toho využilo v roce 2012 stovky majitelů firem k vyvedení zisku, přičemž nemusely platit daň z dividendy či z úroků z půjčky ve výši 15 procent. Ty společnosti, které  dluhopisy vydaly, si navíc mohly odečíst ze základu daně náklady na úroky a snížit si finální daň.

Finanční úřady se zaměřují na dluhopisy, které nebyly nabízeny veřejně a nakoupil je především majitel společnosti. Podezřelým faktorem je, když byly úroky výrazně vyšší, než za kolik si firmy půjčovaly u bank. Nejvyšší úroky, které v této souvislosti úřady prověřují, dosáhly výše 18, 5 procenta. Úřady vyžadují od firem důkazy o tom, že půjčku skutečně potřebovaly.  

Kontroly teprve začaly, přesto se několik firem už, lidově řečeno „chytilo za nos“ a podalo nová daňová přiznání, kde nevyužívají odpočtu korunových dluhopisů ze základu a daně zvýšily o 59 milionů korun a celkem doplatily přes devět milionů korun.

Problémy s nedaněnými dluhopisy se provalily začátkem letošního roku. Příčinou bylo majetkové přiznání ministra financí Babiše, který měnil jednotlivé částky. Původně z nich bylo patrno, že neměl na zaplacení korunových dluhopisů ve výši 1 a půl miliardy korun a které nakoupil od podniku Agrofert. Omyl v přiznání odůvodnil chybou účetní.

Koncem února přišel ministr Babiš s tím, že z výnosůkorunových dluhopisů, které od firmy koupila spříznění osoba, ve většině případů její majitel, se jako po novu bude platit daň. Tento návrh se ovšem zastavil ve sněmovně  a na posledním zasedání  bylo rozhodnuto, že zdanění korunových dluhopisů vydaných před rokem 2013 nebude. Na ministra se snesla ostrá kritika a ten pak oznámil, že nechá přezkoumat všechny korunové dluhopisy a finanční správa rozjela naplno jejich kontroly.

Korunové dluhopisy ve výši 121 miliard korun vydaly před rokem 2013  stovky firem. Nejdelší z nich mají splatnost až v roce 2062, nejvyšší roční výnos pak činí 18,5 procenta. V mnoha případech firmy dluhopisy prodaly svým majitelům.

Dluhopisy o nominální hodnotě 1 podléhají zdanění, ale od července 2011 do konce roku 2012 daň vycházela nulová. Bylo to proto, že při výpočtu daně se částka zaokrouhlovala u každého dluhopisu na celé koruny dolů. U dluhopisů vydaných po roce 2012 se už daň vypočítává ze všech korunových dluhopisů od jednoho emitenta.


Mgr. Mercedes Wimmerová

Specialista komunikace a PR

Mercedes.wimmerova@fucik.cz

Mercedes vystudovala psychologii a žurnalistiku. Pracovala v České televizi jako scenáristka, reportérka. Je autorkou několika TV pořadů, například Máte slovo nebo 13. komnata. Věnuje se interní komunikaci, redakční práci na webu, odbornému vzdělávání a PR společnosti. Má ráda cestování, sport, fotografování, natáčení a střih videa, hudbu.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688