Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  09.10.2017 09:19:12

Rozbřesk: Růst inflace připravuje půdu ČNB pro další růst sazeb

Inflace v září zrychlila na 2,7 % a nezaměstnanost dál klesá - v září i registrovaná nezaměstnanost označkovala historická minima 3,8 %. Pokračuje rychlý růst cen potravin a pomalu by se k nim přidávají i pohonné hmoty (+3% meziročně). Jádrová inflace očištěná o tyto volatilní složky je však podle všeho za svým vrcholem. A proto by se v dalších měsících měl zastavit i nárůst inflace celkové….ty by se v příštím roce mohla postupně vrátit do blízkosti 2 %.

Zářijový nárůst inflace je dalším dílem do skládačky, která ukazuje na listopadový růst českých sazeb. Aktuální inflace pravda není pro ČNB klíčová - rozhodující je inflační výhled a vnitřní dynamika české ekonomiky. Jednoduše řečeno centrální banku více trápí prudký růst ekonomiky doprovázený rekordně nízkou nezaměstnaností a výraznou akcelerací mezd (ve 2Q přes 7 % meziročně). Současně ovšem platí, že sazby se samozřejmě psychologicky vzato lehčeji zvyšují, když se inflace pohybuje v horní polovině tolerančního pásma (tj. nad 2,5 %).

Jediným hráčem na scéně, který může centrální banku výhledově od dalšího zvyšování sazeb odrazovat, zůstává koruna. To však pouze za předpokladu, že by dál nekontrolovaně posilovala. Zisky z posledních dvou týdnů, které ji poslaly pod 26,00 EUR/CZK, zatím nijak odrazující nejsou. Nevíme sice, s jakým posilováním koruny centrální banka ve skutečnosti počítá (možná to začne brzy opět zveřejňovat). Jasné však je, že i srpnová prognóza (která počítala s výrazně pomalejším růstem) sázela na další zisky koruny pod 26,00 EUR/CZK. Listopadový růst sazeb tak při současných úrovních koruny pro nás zůstává prakticky hotovou věcí. Vyšší rozkolísanost koruny ale vnáší do další politiky ČNB více otazníků...

TRHY 

CZK a dluhopisy

Česká koruna v pátek lehce oslabila, ale udržela se bez problémů pod 26,00 EUR/CZK.
Dnešní inflace by měla jen potvrdit sázky na listopadový růst sazeb - krátké výnosy tak těžko půjdou čistě v reakci na inflaci dál vzhůru. Na druhou stranu věříme, že koruna po proražení 26,00 EUR/CZK a vzhledem ke sbližování tržních a oficiálních sazeb, zůstane spíše silnější. A to nehledě na blížící se české volby.

Zahraniční forex

Zatímco eurozóna bude dál hltat zprávy o tom co se děje v Katalánsku, tak globální devizové trhy budou muset vstřebat fakt, že míra nezaměstnanosti v USA je velmi nízká a mzdy zrychlují, takže Fed se ocitá takzvaně "za křivkou", neboli měl by ještě přitvrdit. Tento dojem může tlačit eurodolar stále relativně níže a to do té doby, než se pohne ECB (26.10. je zasedání). Každopádně hrozí další růst úrokových sazeb ve světě, což je velmi špatná zpráva pro měny v emerging markest (včetně PLN, HUF).

O tom se dnes ráno přesvědčila i turecká lira, která v nelikvidním trhu zcela zkolabovala. Záminkou k výprodeji TRY přitom byla diplomatická přestřelka mezi tureckou vládou a USA.

Ropa

Cena ropy Brent zůstává i na začátku nového týdne nad 55 USD/barel, zatímco cena americké ropy WTI se ponořila pod padesátidolarovou hranici. Rozpětí mezi cenami obou benchmarků tak zůstává stále výrazné a oproti minulým měsícům vysoké. Jeho přímé důsledky tak patrně budeme moci sledovat již ve středu, kdy budou zveřejněna data o týdenních exportech ropy z USA, od nichž lze očekávat další vysoké číslo. Připomeňme, že minulý týden vysoké vývozy ropy z USA trh zdá se zaskočily.

Relativně nízké ceny americké ropy směrem vzhůru neposunula ani data o aktivitě producentů v USA, jež v minulém týdnu klesla.

Akcie

Vstup do pátečního obchodního dne se nesl v mírně ztrátovém duchu. Aktuální sentiment, který stojí za růstem trhů v posledních 4 týdnech, těží ze silných ekonomických dat napříč globální ekonomikou, absencí negativních kurzotvorných šoků (snad právě s výjimkou dění na Korejském poloostrově), očekávání pozitivních dopadů americké daňové reformy na ceny domácích akcií a také silných dat z nadcházející výsledkové sezóny. Americké akciové indexy do ní vstupují na rekordních úrovních, bez typického přeskupení pozic a mírným poklesem před jejím zahájením. Očekávání jsou tedy výrazně pozitivní.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688