TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.10.2017 09:59:34

Španělé demonstrovali za jednotu, premiér chce Katalánsko udržet


Španělský premiér Mariano Rajoy varoval zástupce katalánské regionální vlády. Prohlásil, že pokud by tamní parlament vyhlásil nezávislost, nebude platná. Navíc zvažuje omezení autonomie Katalánska. Proti odtržení regionu od Španělského království v neděli v Barceloně protestovaly tisíce lidí.

Centrem katalánského hlavního města Barcelony proudí mnohatisícové davy demonstrantů. Nad hlavami jim na znamení jednoty Španělského království vlají státní i katalánské vlajky. Stejně jako včera v Madridu protestují Španělé proti odtržení Katalánska.

"Autonomie, která existuje v Katalánsku a v mém regionu - Baskicku, nemá v Evropě obdoby. Regiony v Německu a Itálii, Wales, Skotsko nebo Severní Irsko - nikde jinde tak rozsáhlá autonomie není," řekl obyvatel Baskicka Mikel.

"Nevím, co se stane. Doufám, že vše zůstane při starém. Čtyřicet let míru - nechci nic víc," doufá obyvatelka Barcelony Juliana Rochová.

V neděli to byl přesně týden, co v Katalánsku proběhlo zakázané referendum. Pro samostatnost regionu, který se od zbytku Španělska liší jazykem i kulturou, se v něm vyslovilo 90 procent voličů. Jejich hlas teď nejspíš v úterý na mimořádném zasedání katalánské regionální vlády oficiálně podpoří tamní premiér Carles Puigdemon vyhlášením nezávislosti.

"Vláda se postará o to, aby vyhlášení nezávislosti k ničemu nevedlo. Nevylučuji jakoukoli variantu v mezích zákona," upozorňuje španělský premiér Mariano Rajoy.

Centrální vláda ale referendum, kterého se zúčastnilo jen 43 procent voličů, považuje za nezákonné. Katalánsku teď nově pohrozila zbavením autonomie, rozpuštěním parlamentu a vypsáním nových regionálních voleb.

Španělský premiér Mariano Rajoy chce také prodloužit nasazení policejních posil v Katalánsku, které byly do oblasti povolány v souvislosti s referendem. V regionu mají zůstat do té doby, než se situace uklidní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688