Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.10.2017 15:15:20

Oříšek pro trhy: Jak pustit nažhavené investory do lithia

Budoucnost elektrických vozidel přiměla některé investory pohlížet na lithium jako na hodně lákavou novou komoditu. Jenomže obchodovat s lithiem není vůbec hračka.

Obchodníci si mohou koupit kov jako takový. Žádná komoditní burza s lithiem ale neexistuje. Jednou alternativou je spekulovat na fond, který sleduje koš producentů lithia a výrobců bateriových technologií. Jmenuje se Global X Lithium & Battery Tech ETF, a za posledních 12 měsíců vyrostl minimálně o 50 procent. Jeho výkonnost zaposledních 5 let ukazuje graf níže. Lithný burzovně obchodovaný fond to ale není, upozorňuje Ján Hladký, analytik Patria Finance.

Řada investorů vnímá nedostatek prostoru pro obchodování s lithiem jako problém a někteří se domnívají, že by časem mohl vzniknout termínový kontrakt na lithium. To jsou kontrakty, které umožňuje plácnout si na koupi nebo prodeji té které komodity s dodáním později za předem domluvenou cenu. Je tak možné spekulovat o posunu cen. Výhody by to přineslo i producentům lithia, kteří by si tím mohli zajistit ceny, a tedy i relativně pevnou návratnost, pokud dokážou vytěžit takové množství, ke kterému se zavázali.

„Lithný kontrakt by producentům a spotřebitelům komodity umožnil zmírnit rizika spojená s cenovými fluktuacemi,“ uvedl pro CNBC Jay Jacobs z výzkumného oddělení Global X. Než se ale něco takového objeví, budou na tom podle něj investoři lépe, pokud budou kupovat akcie těžařů lithia. Ti mají totiž největší expozici na ceny tohoto lehounkého kovu, který se využívá v Li-On bateriích pro chytré telefony, notebooky – a stále raději ho mají také výrobci elektrických aut.

#BATERKY. Elektrické auto obsahuje cca 50 kg lithia. To je dost. pic.twitter.com/IRxhRfdG7X

— J. Vybíral, ČSOB AM (@JaroslavVybiral) October 4, 2017

Vládní opatření v některých zemích (nejnověji včetně Číny) a snahy samotných výrobců aut obejít se v budoucnu bez spalovacích motorů mohly některé investory přimět k názoru, že lithium by mohlo být investicí s velmi vysokou návratností.

Dočista umetenou cestu nicméně tento trend před sebou mít nemusí. Automobilkám nemusejí vyjít jejich plány zkrouhnout využívání spalovacích motorů, což by si vybralo daň na poptávce po lithiu i na jeho dodávkách na trhy.

„Od lithia a firem navázaných na tento kov teď investuje hodně lidí, jako by měla nastat masivní transformace. Potrvá pravděpodobně desítky let, než se tohle stane, a mezitím může přijít něco jiného a všechno změnit,“ upozorňují analytici CBS Group. Podle Jacoba z Global X by ale investoři měli být trpěliví, pokud jde o rychlost, s jakou vývoj elektrických aut a bateriových úložišť postupuje. „Domníváme se, že to je téma na několik dekád s tím, jak náklady na baterie klesají a elektrické vozy budou časem nahrazovat vozidla se spalovacími motory,“ uvedl také.

Zdroje: CNBC, Patria.cz

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688