Tajemná houba spletla mykology, hřib ze Středomoří dostal jméno

TNBiz, 3.10.2017

Trvalo celých pět let, než mykologové pojmenovali podivnou houbu, kterou na Slovensku jako první našla Emília Smikovská z Poltáru. Vzácný druh hřibu roste podle všeho na jediném místě, vášnivé houbařce se ho jako zázrakem letos podařilo najít znovu.

Vzácný hřib z rodu boletus pretus našla Emília Smikovská zhruba před šesti lety. Do slovenských hor se dostala houba až ze Středomoří, čeští a slovenští mykologové si tak dlouho lámali hlavu nad tím, co je vlastně zač.

"Až loni jí dali jméno hřib špinavorůžový," řekla vášnivá houbařka pro TV Markíza. Její zpověď přinášejí i tvnoviny.sk. Má jít o jedlou houbu, abyste ji našli, chce to mít ale podle mykologů pořádnou dávku štěstí.

Známá je totiž zatím jediná slovenská lokalita, kde můžete najít více kousků, a to v okolí Poltáru. Do této oblasti se podle mykologa Jána Červenky dostal hřib v důsledku klimatických změn. "Na Slovensku zatím není tolik lokalit, proto ji (houbu) považujeme za vzácnou," vysvětlil Červenka.

Vášnivá houbařka ale jako by vzácné kousky přitahovala. Letos objevila další hřiby špinavorůžové. A má i fotky, jak totiž tvrdí, do lesa se svým manželem už bez foťáku nechodí. A není divu. Co kdyby našla nějaký další vzácný kousek? "Velmi nás to potěšilo," okomentovala letošní nález rozradostněná žena.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky