Research (W4T.CZ)
Akcie v ČR  |  02.10.2017 23:07:16

Solární E4U zvýšila v pololetí zisk o třetinu


Teprve až na konci září se akcionáři E4U mohli dozvědět výsledky hospodaření společnosti za 1. pololetí. V předchozích letech se tak dělo o měsíc dříve a i letos měla firma ve svém finančním kalendáři stanoven termín na konec srpna.

Konsolidovaný zisk E4U dosáhl 19,2 milionu korun, tj. o zhruba třetinu více než ve srovnatelném období loni. Přepočteno na jednu akcii E4U zisk již mírně překonal 8 korun. Tržby z prodeje elektrické energie vzrostly z 37,9 milionu korun na 43,3 milionu korun.

Analytik Jiří Zendulka k výsledkům uvádí: „Své sehrála nadprůměrná produkce vlastněných dvou fotovoltaických elektráren. Ty vyrobily společně přes 2,7 GWh elektřiny, tj. meziročně o 10 % více. Vyšší produkci v 1. pololetí zaznamenaly dané elektrárny naposledy v roce 2012, tehdy vyrobily ještě o 111 MWh více. Pokud nedojde na extrémní výkyv počasí ve zbytku roku, E4U má dle všeho letos našlápnuto překonat loňské rekordní hospodaření.“

Zisk vs. dividenda

Samo vedení E4U k hospodaření v pololetní zprávě mj. skromně uvedlo: „Výsledky tohoto období jsou tedy velmi uspokojivé a umožňují i nadále držet stanovenou dividendovou politiku.“

Jiří Zendulka k dividendové politice doplňuje: „E4U od svého vstupu na pražskou burzu prezentovala rozdělovat každoroční podíl na zisku ve výši 6-8 % ve vztahu k upisovací ceně akcií E4U (80 korun). Dosud každoročně vyplácela 5,60 korun na akcii, tj. vždy vlastně 7 %. Akcionáři se bohužel zřejmě vyššího požitku, i přes rostoucí hospodaření firmy, nadále nedočkají. Prezentovanou novinkou totiž ze strany E4U nyní je, že předpokládá dlouhodobý dividendový výnos právě ve výši 5,60 korun/akcii. Vzhledem k růstu ceny akcií E4U reálný dividendový výnos již klesl pod 5 %.“

Připomenout lze, že letošní požitek 5,60 korun/akcii se k akcionářům začal dostávat v pátek 29. září. Nárok na něj měli vlastníci akcií k 22. září, resp. naposledy s nárokem šlo titul na pražské burze koupit ve středu 20.9. (vzhledem k vypořádání T+2).

Nejasnosti v akcionářské struktuře E4U

Firma v pololetní zprávě, stejně jako v těch předchozích, k akcionářské struktuře pouze uvádí, že hlavním vlastníkem je společnost E4U Finance s.r.o. V držení má mít necelých 1,22 milionu akcií, tj. 51 %. Ostatní akcie mají být dle zprávy v rozptýleném vlastnictví.

Informace poněkud překvapivá, když již v polovině února Jitka Bínová v regulatorním hlášení bez konkrétních podrobností uvedla, že ovládá 56 % podíl ve společnosti. Sama přímo 5 %, zbytek započítávaných. Z logiky věci nelze udělat jiný závěr, než že nepřímo k E4U Finance s.r.o. Připomenout lze, že Jitka Bínová je manželkou předsedy představenstva E4U Petra Bíny. Ten je zároveň hlavním 90 % vlastníkem zmiňované E4U Finance s.r.o.

Jak už jsme v posledních měsících uváděli, přímý podíl Jitky Bínové v E4U se díky pokračujícím nákupům navíc v mezičase dále navýšil. K polovině srpna měl dle našich propočtů dosahovat 5,8 %.

K samotnému byznysu společnosti lze pak ještě závěrem uvést, že v pololetní zprávě E4U zmínila také již známé údaje o produkci za oba letošní prázdninové měsíce. Ta dosáhla 1 264 MWh, tj. jen o necelé procento více než loni.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688