Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  29.09.2017 11:49:39

Ropa Brent díky Kurdům těsně pod hranicí 60 dolarů

Možnost narušení dodávky o 500-600 000 barelů denně v období silné poptávky a omezování nabídky ze strany OPEC pomohlo vytlačit cenu surové ropy k dalšímu velkému milníku na 60 USD/barel, což je úroveň, na které se obchodovala naposledy v červenci 2015.

Deport ropy Brent vytvořený rostoucí poptávkou dostal další podporu díky investorům do pasivních dlouhých pozic, kteří chtěli využít rostoucích výnosů. Ropa WTI mezitím vnímá poptávku obchodníků, kteří se snaží překlenout aktuální mezeru ve výši 6,75 USD/barel vůči ropě Brent.

Hlavním tématem byl v uplynulém měsíci rostoucí rozdíl fundamentálních ukazatelů mezi ropou Brent a WTI, který vedl k rozšíření spreadů mezi těmito komoditami. Pro skupinu producentů OPEC i ze zemí mimo OPEC snažících se snížit produkci, je tento vývoj tím nejlepším možným výsledkem po jejich měsíčních snahách nabídku omezit. Zatímco producenti spoléhající na ropu Brent jako referenční cenu pro americkou břidličnou ropu své výnosy zvýšili, ti, kdo spoléhali na WTI, zatím nedokázali rozšiřujícího se rozdílu nijak využít.

Ropa WTI bojuje s rostoucími zásobami po hurikánu Harvey
Během minulého měsíce zažila ropa Brent díky silné fyzické poptávce rafinerií a rostoucí poptávce spekulativních obchodníků snažících se využít rostoucích výnosů obrovský posun od reportu k deportu. Ropa WTI mezitím dál bojuje s rostoucími zásobami po dopadu hurikánu Harvey a s růstem tlaku na prodej očekávaném v letech 2018 a 2019 ze strany producentů břidličné ropy toužících zajistit budoucí produkci.

Je prognóza EIA o růstu americké produkce ropy chybná?
Americký průkopník těžby břidličné ropy a prezident společnosti Continental Resources Inc. Harold Hamm minulý týden ostře kritizoval prognózu americké agentury EIA týkající se růstu americké produkce ropy, o které prohlásil, že je „naprosto špatná“. Podle informací od svých kolegů v odvětví vyvozuje, že v následujících měsících by růst americké poptávky po ropě s cenou pod 50 USD/barel mohl být až o 500 000 barelů denně nižší, než je předpoklad EIA o milionu barelů denně.

V červenci vzrostly údaje o měsíční produkci surové ropy uváděné EIA, které jsou obvykle přesnější než týdenní odhady uváděné ve Weekly Petroleum Status Report, o pouhých 250 000 barelů denně. Zhruba v březnu, kdy WTI spadla zpět pod 50 USD/barel se začal projevovat stále větší rozdíl mezi oběma zprávami. Nejnovější zpráva za červen uváděla rozdíl 245 000 barelů denně a vzhledem k tomu, že se WTI vrátila nad 50 USD/barel teprve tento měsíc, může mít podle nás v Saxo Bank Harold Hamm pravdu.

Hedgeové fondy nyní drží rekordní dlouhé pozice pro futures pohonných hmot a ropných produktů. Rostoucí zájem investorů o ropu Brent kvůli již zmíněnému deportu vedl k růstu dlouhých čistých pozic na 92 % rekordní úrovně z března, zatímco u WTI je to sotva polovina. Z tohoto hlediska a vzhledem k očekáváním růstu exportu WTI a dalšímu růstu poptávky amerických rafinerií si myslíme, že potenciální zisk spreadu se kloní spíše k WTI. Zda se spread vrátí od ropy Brent směrem k WTI nebo naopak poroste od WTIBrentu, zatím není jisté. Ale jak už jsme mnohokrát zažili v minulosti, ropné trhy často zažívají prudké zvraty poté, co je zájem investorů příliš vysoký. Býčí energie zůstává silná, ale s cenou 60 USD/barel na dohled už ani OPEC možná nečeká na vyšší ceny. 

 

 

 

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

03.04.2019Cena ropy Brent se pohybuje těsně pod hranicí 70 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.03.2019Ropa Brent se drží těsně pod hranicí 68 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
09.01.2019Ropa Brent míří k hranici 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
13.12.2018Ropa Brent se drží v rozmezí poblíž 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.12.2018Cena ropy Brent lavíruje okolo hranice 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688