Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.09.2017 10:16:02

Výsledky Micronu: Je-li tohle vrchol, tak na něm asi ještě chvíli zůstaneme

Výrobce čipů DRAM a NAND sice představil svoje výsledky již včera, nicméně není záhodno tohoto důležitého hráče vynechat. Investoři se v podstatě rozdělili na dva názorové tábory. Ten první říká, že jsme v současnosti na vrcholu cyklu a další cesta je jen směrem dolů. Druhý názor pokládá datová centra, chytré telefony nové generace a virtuální realitu za důvody, proč je tento cyklus delší a obratu dolů se ještě určitý čas nedočkáme. Ať je tomu jakkoliv, výsledky Micron Technology nám ukazují, že pokud jsme právě na vrcholu cyklu, tak tam pravděpodobně ještě nějaký čas vydržíme.

Díky nedostatečné nabídce a rostoucím cenám čipů vylétly tržby meziročně o 90 % na 6,14 mld. USD, přičemž konsensus udával 5,97 mld. USD. Hrubá marže, která před rokem byla na úrovni 18 %, se teď rozšířila až na 51,3 %. Čistý zisk na akcii se usadil na 2,02 USD, zatímco predikce udávaly 1,84 USD. Poukážeme ještě na skvělý výsledek volného cashflow, jenž dosáhl 12 mld. USD. Hotovost na rozvaze teď obnáší 5,5 mld. USD, nicméně čistý dluh zůstává beze změny na 5 mld. USD. Management však věří, že společnost by mohla mít negativní čistý dluh (tzn. více hotovosti než dluhů) konče rokem 2018.

V prodejích čipů DRAM se díváme jak na rostoucí mezikvartální objem (DRAM bits +5 % qoq), tak na vyšší průměrnou cenu (ASP +8 % qoq). To samé můžeme říct o čipech NAND, i když v trochu slabším měřítku (NAND bits +3 % qoq, ASP +5 % qoq). I když výrazně lepší čísla prodejů přicházely ze všech divizí, my budeme jmenovat hlavně největší Compute & Networking Business, jejíž tržby se meziročně více než zdvojnásobily na 2,85 mld. USD.

I výhled do příštího kvartálu překonal veškerá očekávání. Tržby by se měly držet v intervalu 6,1 – 6,5 mld. USD, což by při střední hodnotě značilo 1,5násobek předešlého roku. Tržní konsensus se opíral o číslo 6,06 mld. USD. Výhled čistého zisk na akcii 2,09 – 2,23 USD nechal predikovaných 1,85 USD daleko za sebou a jeho střední hodnota signalizuje meziroční růst o 1,95 USD.

Suma sumárum můžeme tedy pokládat výsledky Micron Technology za velice pozitivní. Spolu s výhledem na další kvartál nám ukazují, že management prozatím nepociťuje ohledně polovodičového cyklu žádnou nejistotu. Velké investice do výroby čipů jsou v současnosti plně v režii Samsungu, jenž chce do roku 2021 přeinvestovat až 18 mld. USD. V prvním pololetí příštího roku by ale poptávka měla nadále přebíjet nabídku.

Akcie včera skokově posílily o 8 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688