Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  25.09.2017 17:09:01

Akcie Tabáku před zítřejšími výsledky na rekordních 16 000 korunách za akcii, burza v Praze ale uzavírala v mínusu

Šest dní, pět ztrát. Takovou statistiku má po dnešku pražská burza. Nutno ale říct, že domácí akcie dnes naplnily ranní předpoklady, které věstily ztráty. Ani západoevropské burzy dnes nepředvedly oslnivý výkon. Příčinou je nepřesvědčivé vítězství německé kancléřky Angely Merkelové ve volbách. Zítra před otevřením trhu zveřejní své pololetní výsledky tabákový koncern Philip Morris ČR. Václav Kmínek, analytik Patria Finance čeká solidní čísla. Index PX uzavřel den odpisem 0,48 % na 1 041,49 bodu. Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešní den byl podprůměrný: 437 milionů před závěrečnou aukcí. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 645 milionu korun.

Do červených čísel dnes pražskou burzu stáhly především akcie finančních domů Erste Bank, Moneta Moneta Money Bank a akcie Unipetrolu. Již druhá mínusová seance cenných papírů Erste Bank za sebou tentokrát skončila odpisem 1,79 % % na 936,50 za akcii. Erste si proto odnesla prvenství za nejvyšší ztrátu dne na pražské burze. Viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík uvedl, že by centrální banka mohla dále navýšit proti cyklickou sazbu bankám, která je aktuálně na úrovni 1 %. K tomu by ale ČNB přistoupila pouze v případě, že jí nezbydou žádné další účinné nástroje na snížení rizika plynoucího z přehřátého hypotečního a realitního trhu. Případné zvýšení by mělo negativní dopad především na kapitál Komerční banky a na její schopnost vyplácet dividendu. Akcie Komerční banky ale nakonec bez výrazného pohybu uzavřely den na 973 za akcii.

Ztrátové finanční tituly v Praze ovlivnily odpisy akciového indexu Stoxx 600 Banks, který k závěru pražské burzy ztrácel 1,03 %. Kvůli pátečnímu oznámení o rozpracování varianty rozdělení energetiky ČEZ, byly dnes akcie firmy na pražské burze sledované. Zobchodovalo se přes 173 milionů korun před závěrečnou aukcí a akcie firmy uzavřely den na 434,20 za akcii ziskem 0,21 %. Agentura Reuters zjistila, že čeští vládní představitelé doporučují české energetické společnosti zvážit, zda není dobré rozdělit firmu na konvenční jadernou a uhelnou energetiku a na firmu zabývající se distribucí a obnovitelnými zdroji. Podobným rozdělením nedávno prošel německý E.ON i RWE. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce se k závěru české burzy pohybovala u 36,20 EUR/MWh.

#Reuters: #ČEZ má zvážit rozdělení. Prý to žádají zástupci xvláda - https://t.co/VPadxgIxHi pic.twitter.com/LiIjDvJVbw

— Patria.cz (@PatriaCZ) September 25, 2017

Akcie tabákového gigantu Philip Morris CR, který má zítra zveřejnit pololetní výsledky hospodaření, dnes uzavřely obchodní den ziskem 0,13 % na rovných 16 000 korunách za akcii. Václav Kmínek, analytik Patria Finance před zítřejšími výsledky řekl, že společnost vykáže meziroční růst tržeb o 2,6 %. „Hlavním důvodem růstu by měl být příznivý objem prodejů jak v České republice, tak na Slovensku, rostoucí tržby z výrobních služeb a zatím téměř neznatelný dopad zákazu kouření v českých restauracích (začal platit až na konci května 2017),“ konstatoval Václav Kmínek.

#PhilipMorris ČR zítra zveřejní solidní pololetní #výsledky (výhled analytika) - https://t.co/QC61sLeCz1 pic.twitter.com/Km5NyYCAqZ

— Patria.cz (@PatriaCZ) September 25, 2017

Na trh dorazily také makroekonomická data o důvěře v českou ekonomiku. Podle nich je důvěra v českou ekonomiku nejvyšší od ledna 2017, stoupla u spotřebitelů. Proti loňskému září je ukazatel důvěry vyšší o dva body. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

#Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od ledna, stoupla u #spotřebitel - https://t.co/9jUCmNKbbj pic.twitter.com/xUNf1P0MMW

— Patria.cz (@PatriaCZ) September 25, 2017

 

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688