Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.09.2017 16:28:00

Energo-Pro: ČEZ jsme dali novou nabídku na koupi bulharských aktiv, nad jeho původní investicí

Energetická skupina Energo-Pro se sídlem v Praze dnes podala upravenou nabídku na koupi distribučních aktiv společnosti ČEZ v Bulharsku, která splňuje požadované parametry. ČTK to dnes sdělila mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová. Firma tak podle ní reagovala na výzvu ČEZ. Energo-Pro tvrdí, že nabízená cena je vyšší, než ČEZ požadoval.

"Zároveň nabízená cena převyšuje původní investice ČEZ do bulharské distribuce," uvedla dále Hikelová. ČEZ přitom na podzim 2004 tři bulharské distribuční společnost koupil za 281,5 milionu eur (7,34 miliardy korun). ČEZ dnes nabídku příliš komentovat nechtěl.

"Jednáme s vícero uchazeči, kteří své nabídky průběžně upravují. ČEZ nabídky pečlivě hodnotí s cílem vybrat tu, která bude nejvýhodnější pro naše akcionáře," řekl ČTK mluvčí firmy Roman Gazdík. Hikelová ČTK řekla, že nabídka Energo-Pro se týká distribuční soustavy. O černouhelnou elektrárnu ve Varně, jejíž provoz byl v lednu 2015 pozastaven, podle ní firma zájem nemá.

Energo-Pro už v Bulharsku působí, a to prostřednictvím dceřiné společnosti Energo-Pro Varna. Ta je jedním ze tří provozovatelů distribuční sítě elektřiny v zemi. Firma v Bulharsku elektřinu také prodává, a to více než 1,2 milionu zákazníků včetně domácností a podniků.

Bulharský list 24 časa v pondělí na své internetové stránce uvedl, že ČEZ obdržel na svá bulharská aktiva pět nabídek sahajících od 120 po 250 milionů eur (asi 3,1 až 6,5 miliardy ). Informace jsou podle webu sice neoficiální, ale potvrzené ze tří různých zdrojů.

Nejvyšší nabídku, téměř 250 milionů eur, podle listu předložila tepelná elektrárna Bobov dol, jejíž vlastník, podnikatel Christo Kovački, do soutěže vstoupil s italskými partnery. Další nabídky obdržel ČEZ právě od společnosti Energo-Pro, dále pak od firem Prista Oil, Inercom a Future Energy, která přišla s nejnižší nabídkou, a to 120 milionů eur.

Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že ČEZ není s nabídkami spokojený a že uchazečům sdělil, že prodej bulharských aktiv zruší, pokud nabídky nezvýší. Při nezávazných nabídkách se cena údajně vyšplhala až ke 450 milionům eur, ale dotyčná společnost Elenilto Mining, za níž stojí izraelský miliardář Jakov Engel, byla vyřazena, protože nesplňovala podmínky.

Bulharská Komise pro ochranu hospodářské soutěže loni v květnu obvinila Energo-Pro Varna ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Z podobného důvodu úřad pár dní předtím obvinil jeden z bulharských distribučních podniků společnosti ČEZ. ČEZ i Energo-Pro mají problémy s bulharskými úřady delší dobu, obě firmy proto proti Bulharsku zahájily mezinárodní arbitráž. K zahájení arbitráže se firma podle loňského vyjádření rozhodla po řadě zásahů bulharských institucí poškozujících podnikání ČEZ v zemi a kvůli dlouhodobě se nezlepšující kritické situaci na tamním energetickém trhu. Výše nároku se pohybuje v řádu stovek milionů eur.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Na bulharský trh vstoupil ve zmíněném roce 2004. Jeho distribuční i prodejní společnost zde obsluhuje přibližně tři miliony zákazníků, zejména v západní části země. Firma zde vlastní i další aktiva, mimo jiné černouhelnou elektrárnu ve Varně.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688